Čarodějky na cestách (2018)

Book coverTerry Pratchett. Kompletní audiokniha. Režie Jitka Škápíková.

Čte Zuzana Slavíková.

Natočeno 2018. Vydal OneHotBook v roce 2018 (v přípravě; katalogové č.: AK185; EAN: 8594169481852; 2 CD mp3).

Komu připadne po skonu čarodějky a zároveň sudičky Desideráty Duté její kouzelná hůlka? Překvapivě Magrátě Česnekové. Ovšem jen pod podmínkou, že dokáže uvést do pořádku jednu její nedokončenou záležitost – musí zabránit sňatku Lenóry Sobotové řečené Popelka s princem v dalekém městě Genova. Dodatek v závěti „řekni těm dvoum starejm škatulím, aby s tebou nejezdily“ zajistí Magrátě zkušený doprovod a velká výprava do zahraničí může začít! Co těžkého by mohlo být na tom, postarat se, aby si obyčejná služebná nevzala prince, zvláště když ho nechce? Jenže stínová vládkyně města mocná lady Lilith de Tempscire, ovládající zhoubnou zrcadlovou magii, na tom tak trochu trvá. Trio z hor Beraní hlavy má ale k dispozici hlavologii, pomoc tajemné vúdú kouzelnice z močálů paní Gogolové, jednookého kocoura Silvera a magickou hůlku, která dokáže – vykouzlit dýně.

Audiokniha je součástí řady Čarodějky v rámci série ÚŽASNÁ ZEMĚPLOCHA.

 Terry Pratchett (1948–2015)

Literární talent britského spisovatele se projevil už ve 13 letech, kdy mu ve školním časopise otiskli povídku Kšeft v Hádesu (The Hades Business, 1963). Studoval umění, historii a angličtinu, posléze začal se studiem žurnalistiky, které ovšem nedokončil, protože přijal nabídku pracovat jako novinář. Postupně působil v několika redakcích regionálních i celostátních novin, na začátku osmdesátých let se stal tiskovým mluvčím elektrárenské společnosti a od roku 1987 se plně věnoval pouze spisovatelské činnosti. První kniha s názvem Kobercové mu vyšla v roce 1971, ale důležitým zlomem v jeho kariéře bylo zejména vydání románu Barva kouzel ze série Úžasná Zeměplocha – následovaly další a série se rozrostla na více než třicet knih (do češtiny jeho dílo překládal Jan Kantůrek). V roce 1990 napsal spolu s Neilem Gaimanem humorně pojatý příběh o zrození Antikrista Dobrá znamení (Good Omens, 1990, česky 1997) .V roce 1998 mu britská královna udělila za literární dílo a „službu literatuře“ Řád britského impéria.

Zuzana Slavíková (* 1965)

Vystudovala herectví na brněnské JAMU, do roku 2007 byla členkou Mahenova divadla v Brně a poté dostala angažmá v pražském Divadle pod Palmovkou, kde působí dodnes. V letech 2002–2005 uváděla televizní soutěž Nejslabší, máte padáka!, díky které se dostala do širšího povědomí. V současnosti účinkuje hojně v seriálech (Detektiv Martin Tomsa, Četnické humoresky, Ordinace v Růžové zahradě, Přístav, Ulice), objevuje se ve filmech (Doktor od jezera hrochů, Teorie tygra), známá je díky práci v rozhlase a především z dabingu (dabuje např. Kate Winslet, Susan Sarandon nebo Julianne Moore).

Lit.: Tománková, Alena: Gumbo a banánové daiquiri. In web Naposlech.cz, 8. 1. 2019 (recenze). – Cit.: O tom, co se stane, když Magrátě odkážete kouzelnou hůlku a Bábi Zlopočasné nařídíte, že nemá něco dělat. O tom, jak vznikají a jak se narušují pohádky, a také o tom, jak se vaří gumbo. O tom všem jsou Čarodějky na cestách.

Dvanáctý příběh ze Zeměplochy Terryho Pratchetta začíná zdánlivě nešťastně: úmrtím kmotřičky víly, která si nestihla vycvičit nástupkyni. Svou kouzelnou hůlku tak odkáže jediné mladé čarodějce v okolí, i když se jedná o Magrátu Česnekovou. V dopise se nezapomene zmínit o důležitém úkolu v daleké Genově, do kterého se hlavně NESMÍ plést ty dvě: Bábi Zlopočasná a Stařenka Oggová.

Nebyla by to ale hlavologie a nebyla by to ani Bábi Zlopočasná, aby hned druhého dne trojice čarodějek na košťatech a v doprovodu jednookého kocoura Silvera nevyrazila na cestu. Sám autor této svérázné výpravě postavil do cesty hned několik příběhů a pohádek, se kterými je třeba se vypořádat způsobem notně čarodějným. A tak se ještě před příletem do Genovy dozvídáme, jak to mohlo být se Šípkovou Růženkou či Červenou karkulkou a k čemu je dobré, když vaše kouzelná hůlka umí jenom dýně.

Proč si Popelka nesmí vzít prince, jak stálo v dopise? Kdo je tajemná paní Gogolová, která v močálech vaří pokrm zvaný gumbo, na který se schází kdekdo ze širokého okolí včetně těch, kteří nejsou tak úplně mrtví? A nepřehání to Stařenka Oggová s těmi nápoji z bylinek a ovoce?

Vydavatelství OneHotBook se dříve vydanými Soudnými sestrami pustilo do znovuobnovení slávy Pratchettovy knižní série, a navázalo tak na díla načtená Janem Kantůrkem. Zpočátku jsem málem obrečela rozhodnutí nevydávat všechny příběhy popořadě – byly přeskočeny Pyramidy a společně s Čarodějkami na cestách vyšly také Stráže! Stráže! Ty jsou v zeměplošském pořadníku osmé, je tedy jasné, že momentálně v řadě máme další tři volná místa. Nicméně rozhodnutí vydavatelství pustit se nejdříve do nejoblíbenějších příběhů plně chápu. Jak čarodějky, tak i stráže totiž patří pravděpodobně k tomu nejlepšímu, co se na Zeměploše urodilo (Smrť a mágové prominou).

Hlasem čarodějných audioknih se stala Zuzana Slavíková. Zatímco v Soudných sestrách teprve postupně hledala ten správný zvuk, do této knihy již naskočila v plné síle a se znalostí prostředí. Opět se tak setkáváme se známými postavami, které mají již známé hlasy. Slavíková neměla nejmenší problém najít specifický projev i pro nové zeměplošské bytosti. Poslech audioknihy se tak zejména ve druhé polovině, kde se i příběh řádně rozjíždí, stává téměř koncertem, velmi příjemným skloubením spisovatelského a vypravěčského umu.

Nejvíce jsem si užívala scény s polidštěným kocourem Silverem, jehož kočičí projevy se dostaly i do mluvy dospělého (a podle reakcí ostatních, zejména ženských postav, také velmi sexy) muže. Slavíková však má stále jednu slabinu, kterou bude jen velmi obtížné napravit, a tou je Smrť. I přes značnou snahu její hlas prostě NEZNÍ, JAKO BY BYL NAPSÁN KAPITÁLKAMI (jak jej znají čtenáři), navíc v jedné ze závěrečných scén splývá s hlasovým projevem zombíka z močálu. Zrovna v tomto místě se však jedná o pochopitelný jev – oba mluvčí totiž mají společný atribut ne-života.

Také režisérskou židli obsadila stejná osoba jako v případě předchozích Soudných sester, Jitka Škápíková. U Čarodějek na cestách se tak můžeme těšit na neustálé zlepšování nejen hlasového projevu vypravěčky, ale také zvukových doprovodů, které jsou epičtější a při tom poťouchlejší, což spolu s perfektně gradovaným příběhem tvoří ještě o chlup silnější zážitek. Takže co bude dál, dámy a pánové?

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)