Strašidýlko Stráša (2018)

Alena Mornštajnová. Dramatizovaná četba.  Dramatizace  a  režie Dimitrij  Dudík.  Autor  scénické  hudby  Kryštof  Marek.  Panova  flétna  Martin  Čech.  Zvukový záznam  Radek  Veselý,  Jan  Bláha  a  Pavel  Štěpánek.  Mastering  Pavel  Štěpánek. Ilustrace  na  obálce Galina  Miklínová.  Grafická  úprava  obalu  pro  CD  Jan  Mottl.  Odpovědná  redaktorka  Tereza Melicharová.

Osoby a obsazení: vypravěč  (Pavel  Rímský), Stráša (Mikuláš  Převrátil), tatínek (Igor  Bareš),  maminka (Lucie Pernetová), papoušek Slávek (Jan  Přeučil), Matěj (Antonín  Holoubek), Helenka (Petra  Součková), Luisa (Jitka  Sedláčková), Ládin (Marek  Holý), kastelán (Jaroslav  Vlach), babička (Růžena Merunková), Havran (Otakar  Brousek II.), učitelka( Antonie  Talacková), Růženka (Klára Suchá).

Natočeno 2018. Vydalo Tympanum 26. 10. 2018 (1 CD MP3, TYM404-0).

Lidé  si  myslí,  že  být  strašidlem  je  docela  jednoduchá  věc.  Ale  to  je  omyl,  vážení!

Strašení  je  vážná  a  zodpovědná  práce.  Je  to  zaměstnání  jako  každé  jiné,  a  proto  k  němu  potřebujete  talent  a  vzdělání.  A  tak  to  strašidýlko  Stráša,  které  se  narodilo  do  rodiny  s  dlouhou  strašidelnou  tradicí,  v  životě  vůbec  nemá  jednoduché.  Všeho  se  totiž  bojí.  Tmy,  zvuků,  stínů,  dokonce  i  svého  vlastního  jména.  Jeho  kamarád  Matěj  je  ovšem  z  trochu  jiného  těsta.  Umí  spoustu  úžasných  věcí,  i  když  většinu  z  nich  má  zakázanou.  Pak  se  ale  ztratí  Strášova  kamarádka  kočka  Luisa  a  vypadá  to,  že  Stráša  bude  muset  překonat  sám  sebe … Jedinečná  audioknižní  dramatizace  první  knížky  oblíbené  spisovatelky  Aleny  Mornštajnové  určené  pro  nejmenší  čtenáře.

Alena  Mornštajnová  (1963)

Vystudovala  angličtinu  a  češtinu  na  Filozofické  fakultě  Ostravské  univerzity,  žije  a  pracuje  jako lektorka  anglického  jazyka  a  překladatelka  ve  Valašském  Meziříčí.  Debutovala  v  roce  2013 románem  Slepá  mapa,  který  se  dostal  do  užší  nominace  na  Cenu  Česká  kniha  2014.  Její  druhý román  Hotýlek  vyšel  v  roce  2015  a  v  roce  2017  vydala  třetí  knihu  s  názvem  Hana.  Její  romány,  ve kterých  vystupují  silné  ženské  hrdinky,  zápasící  na  pozadí  historických  zvratů  s  vlastními nelehkými  osudy,  se  setkávají  s  pozitivními  ohlasy  jak  u  čtenářů,  tak  u  kritiky.  Strašidýlko  Stráša je  její  první  knížkou  pro  děti.

Nahrávka  vznikla  podle  knihy  Aleny  Mornštajnové  Strašidýlko  Stráša,  vydané  nakladatelstvím Albatros  v  Praze  roku  2018.

Lit.: anonym: Strašidýlko Stráša okouzlí děti i dospělé. Poslechněte si ho jako audioknihu. In web Knižní kavárna, (posluchačská recenze). – Cit.:  Od Aleny Mornštajnové jsem četla Hanu, která se mi moc líbila. Knížky pro děti nyní zahrnují část mého čtenářského života. Tudíž jsem si chtěla přečíst i Strašidýlko Strášu. Byla jsem vážně zvědavá, jak se autorka popasovala s příběhem pro děti. Strášu jsem nakonec poslouchala jako audioknihu a byla jsem nadšená. I když jsem dospělá a audiokniha je určena především dětem, byl to zážitek, jako bych sledovala divadelní představení.

Stráša je malé strašidýlko pocházející ze strašidelné rodiny. Maminka pracuje jako bílá paní a zjevuje se hlavně na cimbuří. Tatínek je bezhlavý rytíř. No a Stráša? To je zatím malý kluk, který by rád chodil do školy, ale rodičům se to moc nezamlouvá. A navíc, na to, že je Stráša strašidlo, je vážně dost bojácný…

Jednou se ztratí jeho kamarádka- kočka Luisa. A Stráša se rozhodne, že ji vypátrá a zachrání. Není na to sám. Pomáhá mu v tom kamarádka Helenka a také kastelánův syn. A aby byl jejich pátrací tým dokonalý, doplňuje ho ukecaný starý papoušek.

Audiokniha Strašidýlko Stráša je namluvená hned několika herci. Každá postava v příběhu má jiný hlas, což je určitě pro děti skvělé. Já jsem až dosud takto namluvenou audioknihu neposlouchala, takže mi ze začátku trvalo, než jsem si zvykla. Nakonec jsem musela uznat, že je to geniální. Máte-li na poslech klid a dostatek fantazie, je to, jako byste sledovali divadelní představení.

Hlas vypravěče byl klidný a velmi příjemný. Největší posluchačský zážitek mi však přinesla kočka Luisa, která mi přišla neskutečně namyšlená až protivná, a papoušek, který byl namluven naprosto brilantně.

A příběh samotný? Výborně vymyšlený, propracovaný a opravdu mě bavil. Děti ocení, že Stráša, i když žije na hradě, je téměř jedním z nich, a dospělí ocení autorčin humor, kterým hýří při svých besedách a v této knize jako bych ji slyšela.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)