Český ráj (2018)

Book coverJaroslav Rudiš. Audiokniha. Režie Michal Bureš.

Čte Petr Čtvrtníček.

Natočeno 2018. Vydal OneHotBook 15. 10. 2018 (1 CD MP3, katalogové č.: AK211; EAN: 8594169482118; celková délka nahrávky 3 hodiny 45 minut).

Pozn.: Parta chlapů se pravidelně po celou sezonu schází ve staré sauně za městem. Potí svoje těla i duše. Nemají jména, jen staré indiánské přezdívky. Tady je nikdo neruší, tady se cítí svobodní a mohou být těmi, kým doopravdy jsou. Jejich sebestředný svět rámují tragikomické vzpomínky na minulost i nejistota z vlastní budoucnosti. Radost a smutek mezi kapkami vody. Novela o současných mužích, jejichž touhy a sny se soustředí na tajemný svět za vysokou zdí, který možná obývají ženy… (anotace)

Jaroslav Rudiš (* 1972)

Spisovatel, scenárista, autor filmových scénářů, divadelních a rozhlasových her vyrostl v Lomnici nad Popelkou. Navštěvoval gymnázium v Turnově, po něm vystudoval Pedagogickou fakultu Technické univerzity v Liberci (obor němčina – dějepis), studoval také v Praze a Curychu. Napsal čtyři romány (Nebe pod Berlínem, Grandhotel, Potichu a Konec punku v Helsinkách) a dvě novely (Národní třída a Český ráj). Jeho knihy vyšly v mnoha překladech v zahraničí a za svou tvorbu obdržel několik ocenění včetně prestižní německé Ceny literárních domů. S výtvarníkem Jaromírem 99 vytvořil kultovní komiks Alois Nebel, podle něhož vznikl také animovaný film, a založil hudební skupinu Kafka Band. Žije v Česku a Německu a píše česky i německy. Další informace na http://rudis.cz/.

Petr Čtvrtníček (* 1964)

Vyrůstal v Řeži u Prahy a vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Poté nebyl přijat ke studiu na DAMU ani JAMU, za což je prý osudu dodnes vděčný. V 80. letech hrál a psal scénáře v amatérském divadle Vrata. Po revoluci se stal respektovaným hercem, scenáristou a režisérem. V Divadle Na zábradlí je v angažmá od roku 1999. Petr Čtvrtníček je nejen účinkujícím, ale i autorem populárních parodických televizních pořadů Česká soda, Čtvrtníček, Šteindler a Vávra uvádějí, TV show Toma a Dana, Čobolkoviny a dalších. Pro TV Stream napsal seriál Gynekologie. Neblahé praktiky fotbalových bossů pranýřoval v představení Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? Spolu s Leošem Nohou vytvořil minimalistické duo Evald a Vašek. Televizní diváci jej znají ze seriálů Gynekologie, Přístav, Autobazar Monte Karlo či Světlu vstříc. Zahrál si také v mnoha filmech jako Eliška má ráda divočinu, Mazaný FilipČert ví proč, Doblba!, Kráska v nesnázích, Obsluhoval jsem anglického krále, Poslední plavky, František je děvkař, Instalatér z Tuchlovic a dalších.

Lit.: -TZ- / -PR-: Rozhovor s Jaroslavem Rudišem nejen o Českém ráji. In web Proti šedi, 11. 10. 2018 (rozhovor). – Cit.: (….)  Tvůj nový román se odehrává v sauně. Čím jsou pro lidi lákavé sauny, a jsou v Čechách nějak oblíbenější než třeba v Německu, v Rakousku?
Moje knižní sauna je stará, chystají se ji brzy zavřít, protože se celá rozpadá. Já jsem vášnivý saunista, myslím, že jako hodně Čechů nebo Němců, to vášeň pro saunování nás myslím spojuje. Chodím do sauny jednou až tři krát týdně a protože hodně cestuju, mám oblíbené sauny v Berlíně, ve Stuttgartu, v Brémách, v Praze i v Českém ráji, odkud pocházím.

Jací jsou tvoji noví hrdinové, kolik jim je, čeho se od nich dočkáme a nedočkáme?
Jde o šestnáct chlapů různého věku. Každý si do sauny nese nějaký příběh, nějaké trable, malé velké tragédie a smutky, o které se dělí s ostatními. Je to ale přes ten jistý smutek myslím hodně vtipná, humoristická kniha o současných mužích, pro které je sauna taková poslední pevnost, kde jsou štastní, kde na na ně nikdo nemůže, kde na ně nedoláhá tíseň a svět. Ta sauna je  jejich Český ráj. Ale stejně jim to nedá a nejvíc je zajímá, co je za vysokou zdí, v ženské sauně, v ženském světě, ze kterého slyší jen chichotání. A tak se v jedné chvíli zvednou a jdou ten ženský svět prozkoumat. To, co najdou, nikdo z nich ale nečeká. A myslím, že ani čtenář.

Rovnou přichází i audiokniha, jak se ti tvořila a proč sis vybral (nebo jste si vybrali) pro její načtení Petra Čtvrtníčka?
To byl nápad přátel z nakladatelství One Hot Book, kde vydali i Národní třídu, kterou načetl Hynek Čermák, který teď hraje hlavní postavu, rváče Vandama i v chystaném filmu. Když jsem pana Čtvrtníčka slyšel, řekl jsem si, jo, jo, jo, ty vole, to je přesně ono! Kdyby z toho měl být snad jednou film nebo seriál, musel by jeden z těch chlapů být. Je to skvěle načtené, nádherně podtrhnul tragikomičnost těch mých postav. Řezal jsem se smíchy, když jsem to slyšel. (…)

Lit.: Kamberský, Jakub: Odposlechnuto v sauně. In web Naposlech.cz, 15. 10. 2018 (recenze). – Cit.: Jméno Jaroslava Rudiše není neznámé pouze čtenářům současné české literatury, seznámit se s ním mohli také posluchači rozhlasových her a audioknih. Aktuální novinka Český ráj vychází současně jako tištěná kniha i audiokniha.

Vedle jedné česko-německé mikrohry napsal Jaroslav Rudiš v tandemu s Petrem Pýchou pro Český rozhlas už pět her, z nichž pouze Lidojedi vyšli také na CD. Audioverze Rudišových knih vznikly zatím čtyři, u dvou vydavatelů. Pro Tympanum načetl Richard Krajčo v roce 2007 román Potichu, Nebe pod Berlínem pak o tři roky později sám autor, obě režíroval Petr Mančal. Vydavatelství OneHotBook svěřilo v roce 2013 interpretaci Národní třídy Hynkovi Čermákovi (který za ni získal prvenství v kategorii Nejlepší interpret ankety Audiokniha roku), novinkový Český ráj Petrovi Čtvrtníčkovi. Tyto dvě audioknihy režijně obstaral Michal Bureš.

Rudišův novinkový román je mozaikou rozhovorů vedených v pánské sauně. Promlouvá v něm ten, co je hasič, ten, kterému umřela žena, ten, který nevidí, ten, co býval taxikářem, ten, co je lékařem ženských orgánů, ten, co se chystá do důchodu, posléze ten, co je v důchodu, ten, co kdysi hrál tenis, atd. Rudiš svým postavám dal v podstatě indiánská přízviska, sauna plní funkci jakéhosi jejich tee-pee, koloběh času odpočítávají střídající se roční období, množství vypitých piv a odkapávajícího potu v sauně. Zdánlivá snůška chlapských keců a vtipných hlášek (na ty je Rudiš přeborník) se však v druhém plánu ukazuje jako velmi citlivé vyprávění, sledující osudy malých českých človíčků se všemi jejich (našimi) přednostmi, charakterovými vadami, radostmi, strastmi, libůstkami i slabostmi.

Jestliže mohl Hynek Čermák excelovat v Národní třídě, kde je vypravěčem celého příběhu chlapácký Vandam, k němuž Čermákův tembr skvěle sedl, bylo v případě Českého ráje sáhnout po interpretovi jiném. Volba Petra Čtvrtníčka může být pro mnohé možná překvapivá. Posluchači, kteří ho ale v rozhlase slyšeli číst povídky humoristy Sakiho, hlavně ale pak nedávno vydanou četbu z románu Citlivý člověk Jáchyma Topola, však zaskočeni rozhodně nebudou. Pestrost Rudišových charakterů Čtvrtníčkovi velmi sedí. Hlasově odlišuje jednotlivé postavy, jeho interpretace ani chvilku nenudí, zaujme, baví, ve vhodnou chvíli dojme. Velmi živý a přirozený jazyk je interpretací tři a tři čtvrtě dlouhého, dokonale dávkovaného toku dialogů podtržen a snad i znásoben.

S hudbou, čítající bluesové rify, pracuje audiokniha naštěstí úsporně. Rudišův slovopád funguje samostatně a není nutné ho nijak násilně přerušovat nadbytečnou hudební složkou.

Po poslechu románu Český ráj se recenzent odvažuje Járu Rudiše považovat za důstojného pokračovatele Jaroslava Haška či spíše pak Bohumila Hrabala. Hrdinové jeho sauny jsou novodobými pábiteli, přičemž hlas a interpretace Petra Čtvrtníčka to jen a jen potvrzuje.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)