Máme rádi víno (2018)

Máme rádi vínoIvan Kraus, Rudolf Křesťan a Ladislav Špaček.  Úsměvné vyprávění o víně a vinařích.

Hovoří Ivan Kraus, Rudolf Křesťan, Ladislav Špaček a další.

Natočeno 2018. Vydal Supraphon 1. 11. 2018 (1 CD) v rámci akce Velký audioknižní čtvrtek.

Obsah:  1. Máme rádi víno – úvod – 2. O vinařských pojmech -  3. Sabráž -  4. O vinařské terminologii – 5. Znojemské vinařství – 6. Krabicové víno – 7. O víně – 8. Rodinné vinařství – 9. Etiketa a víno – 10. Ve sklípku – 11. Archivní víno – 12. Francouz a víno.

Pozn.: Záznam představení z pražského divadla Viola. Na jevišti se sešli hosté, kteří mají rádi víno a umí o něm hezky vyprávět. Mistrům slova – pánům Rudolfu Křesťanovi, Ladislavu Špačkovi a Ivanu Krausovi zdařile sekundují moravští vinaři. Zajímavé a vtipné povídání o víně, čtení autorských textů, poučná vyprávění i veselé příběhy z moravských sklípků i francouzských vinic.

Ivan Kraus

Český spisovatel, herec a loutkoherec. Když mu byl jeden rok, jeho otce odvedlo gestapo. Naštěstí se s ním setkal, ale až když mu bylo šest let. Mezitím žil s matkou na vesnici, kde přečkali válku a vrátili se zpět do Prahy, kde se rodina opět setkala a on mohl vystudovat gymnázium. Před komunisty uprchl na několik let do exilu, ovšem po revoluci se na chvíli vrátil zpět do Čech za svou rodinou. Ve Švýcarsku vydával knihy, které začaly po revoluci vycházet také v Praze. Po roce 1989 dál vystupuje s loutkami v zahraničí, ale mohl se vracet do Čech, kde opět spolupracuje s časopisy. Některé jeho knížky jsou na pokračování čteny v Českém rozhlase. Také často účinkuje v pořadu Host do domu.

Ladislav Špaček

Český spisovatel, televizní novinář a moderátor, pedagog, popularizátor společenské etikety, bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Poté působil jako novinář ve zpravodajství Československé televize (1990–1992) a jako mluvčí prezidenta republiky Václava Havla (1992–2003). Je znám i pro svou propagaci společenské etikety, o níž napsal i několik knih.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)