Poustevník (2018)

Audiokniha Poustevník  - autor Jørn Lier Horst   - interpret Zdeněk KupkaJørn Lier Horst. Kompletní audiokniha.  Překlad Kateřina Krištůfková.

Čte Zdeněk Kupka.

Natočeno 2018. Vydala Audiotéka, Bookmedia, listopad 2018 (MP3, celková délka 11 hodin 3 minuty).

Série: William Wisting

Ukázka k poslechu

Pozn.: Audiokniha Poustevník přináší další případ Williama Wistinga, kterého si posluchači oblíbili již v titulu Honicí psi. Vypořádá se tentokrát se sériovým vrahem, který svým obětem nebere jen život, ale i identitu? Severskou detektivku Jørna Liera Horsta vypráví Zdeněk Kupka.

Komisař Wisting má co do činění s chytrým sériovým vrahem a zlodějem identit. Tentokrát se ale do případu zaplete i jeho vlastní dcera, novinářka Line. Line zaujme příběh samotáře Viggo Hansena, starého Wistingova souseda. Ten i když celé čtyři měsíce seděl mrtvý u televize, nikomu nechyběl. Všechno nasvědčuje tomu, že vrahem je takzvaný poustevník – zločinec, které své sociálně vyčleněné oběti nejen zabíjí, ale také jim krade identitu.
Největší, mezinárodní pátrací akce v dějinách norské kriminalistiky se rozjede, až když policie najde další tělo za podobně podezřelých podmínek.

Jørn Lier Horst
Patří mezi nejvýraznější norské spisovatele detektivek. Dobře ví o čem píše, jelikož vystudoval policejní akademii, kriminologii a psychologii. Téměř 20 let pracoval jako vyšetřovatel v norském Larviku. Od roku 2013 se věnuje téměř výhradně spisovatelské činnosti, ale se svým oborem se snaží udržet stálý kontakt. Největší pochvaly kritiky dostává hlavně za dokonalou znalost policejní práce, kterou líčí přesně a bez jakýchkoliv příkras.

Zdeněk Kupka
Herec Divadla Pod Palmovkou Zdeněk Kupka se narodil v roce 1971 Liberci. Věnuje se takřka výhradně divadelní profesi. Od roku 1995 prošel divadly v Uherském Hradišti, Karlových Varech, Českých Budějovicích a pražským divadlem Pod Palmovkou. Na českých jevištích měl možnost potkat se s rolemi Malvolia ve Večeru tříkrálovém, Trigorina v Rackovi, Gilese v Pasti na myši, Joa v Někdo to rád horké, Johna Proctora v Čarodějkách ze Salemu, Chlestakova v Revizorovi, Krále Bertieho v Králově řeči, nebo Krále Artuše v muzikálu Monty Python’s Spamalot. Nyní odchází na volnou nohu. Ve volném čase se intenzivně věnuje tenisu a golfu.

Lit.: anonym (= Huřťáková Hašková, Sabina): Audiokniha Poustevník vás udrží v napětí od začátku až do konce. In web Knižní kavárna, (posluchačská recenze).  – Cit.: Poustevník si vyhlédne člověka, kterého nebude nikdo postrádat, ukradne mu identitu a dál žije jeho život. Viggo Hansen je jeden z lidí, kteří nikomu nechybí. Proto jej nikdo nehledá, i když už je čtyři měsíce mrtvý. Jeho smrt, ale zaujme novinářku Line, která se o něm a jeho osamělosti rozhodne napsat článek.

Ve stejnou chvíli se objevuje další tělo, a tato oběť spustí velkou pátrací akci norské policie.

Zatímco Line hledá stopy, které v životě zanechal Viggo Hansen, její otec, policejní komisař William Wisting, pátrá po stopách sériového vraha. Ale ani jedno pátrání není jednoduché. A čtenáři se po celou dobu nabízí myšlenka, zda oběti nemají něco společné.

Audiokniha Poustevník je velice dobře propracovaná detektivka, je napínavá a plná nečekaných zvratů. Zápletka je originální a překvapivá. Souběžná novinářská i policejní práce, je zde výstižně a zajímavě popsaná.

Příběh jsem poslouchala jako audioknihu, kterou čte Zdeněk Kupka. V jeho podání se audiokniha Poustevník velmi příjemně poslouchala. Hudební předěly dělají knihu ještě temnější a děsivější. Skvěle dokreslují atmosféru severské detektivky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)