Nauč se to! (2017)

Peter Christopher Brown, Mark A. McDaniel, Henry L. Roediger. Jak se pomocí vědy efektivněji učit a více si pamatovat. Kompletní audiokniha. Překlad Eva Nevrlá.

Čte Zdeněk Truhlář.

Natočeno 2018. Vydal Jan Melvil Publishing v roce 2017 (MP3, celková délka 9 hodin 46 minut).

Originální název: Make It Stick: The Science of Successful Learning

Lit.: Daysy: Nauč se to! – audioverze. In web Days of Daysy, 1. 12. 2018 (recenze). – Cit.: Chcete se naučit učit? Nemusíte být jenom student. Nauč se to! je skvělá kniha, která má tipy na učení pro každého. Pro studenty, učitele, rodiče, lektory a manažery, kteří chtějí kvalitně školit, ale i pro všechny, kteří se celoživotně rádi vzdělávají.

Knihu dali dohromady tři autoři. Mark A. McDaniel působí jako profesor psychologie na Washington University v St. Louis. Dlouhodobě se zabývá využitím psychologických poznatků při vzdělávání. Henry L. Roediger III je taktéž profesorem psychologie na Washington University. Mezinárodního uznání dosáhl především díky výzkumům paměti a falešných vzpomínek. Peter C. Brown je publicista a spisovatel ze St. Paul v Minnesotě.

Nemá žádné super rychlé recepty na to, jak nejrychleji dostat celou učebnici do hlavy, ale dá vám návod k tomu jak co nejlépe a nejvíce efektivně využít svůj čas k učení. A taky jak to udělat, abyste nezapomněli danou látku hned po tom, co dopíšete poslední slovo testu. 
Je založená na výzkumech, takže v ní nenajdete žádné plané rady, ale spoustu ověřených tipů. Navíc při čtení narazíte i na reálné příklady, které vám celou věc ještě více přiblíží a lépe si pak umíte představit například danou učební metodu v praxi a pochopit proč funguje.
Autoři se ze začátku věnují mylným názorům na učení a následně kladou důraz na to, jak důležitý je při učení trénink vybavování. Kniha vám řekne, co jste doposud dělali při učení špatně. Pokud se například učíte opakovaným čtením, je to jen takové biflování, které nemá žádný účinek na dlouhodobou paměť. Máte vlastně pouze pocit, že jste obsah zvládli, protože vám při opakovaném čtení připadá povědomý. Ale je to přesně naopak. Spousta studentů přijde až velice pozdě na to, že nejsou hloupí, ale prostě se jen neumí učit.
Moc se mi líbila část věnovaná tomu, jak důležité jsou při učení kvízy, tedy trénink vybavování. Když se něco naučíme, tak totiž 70% zapomeneme prakticky ihned. 30% následně zapomínáme pomaleji. No a cílem kvízů je právě tento proces zapomínání přerušit.
Dále se dozvíte také něco o prokládaném učení a nebo o tom, jak dobré je metody učení střídat. Taky se seznámíte s různými typy inteligence. Ty se dají rozdělit buď na dva hlavní typy a nebo na osm konkrétnějších, což mě osobně přišlo dost zajímavé.
Autoři nám dají tipy i na různé mnemotechnické pomůcky, což je snadný způsob, jak se naučit nebo si připomenout různé věci a určitě pár takových pomůcek sami znáte, i když o tom možná ani nevíte. :)
Zajímavé bylo i to, jak pracovat se zvyšováním IQ u dětí například čtením, mluvením na ně nebo otevřenými otázkami. Nejen u dětí se ale dají zvyšovat intelektuální schopnosti a proto se ke konci kniha věnuje i tomu, jak každý z vás může tyto své schopnosti v průběhu života zvyšovat. Na závěr najdete v knize přehledně několik praktických tipů, vlastně takové shrnutí.
Malinko jsem se u audio verze obávala, že mi to půjde jedním uchem tam a druhým ven, protože přece jen je to kniha pro osobní rozvoj a ne nějaký příběh z beletrie. Vyřešila jsem to ale tak, že jsem tuto audioknihu vždycky poslouchala v klidu a dělala si u ní poznámky toho, co mě nejvíc zaujalo, takže mi nakonec hezky utkvěla v paměti. Navíc Zdeněk Truhlář, který knihu namluvil, to zvládl výborně a krásně udržoval moji pozornost při poslouchání.
Nauč se to! je docela stručná kniha, ale to jí vůbec neškodí. I tak dokáže předat opravdu mnoho a docela lituju, že nevyšla a nedostala se ke mně daleko dříve. Moc ráda ji doporučím každému, kdo si chce rozšiřovat nové znalosti a záleží mu na tom, aby se učil opravdu efektivně.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)