Josef Karel Matocha – Biskup a vyznavač (2018)

 

Připravil premonstrát Jindřich Zdeněk Charouz.  Kompletní audiokniha. Hudba Lukáš Hurník. Zvukový mistr Miloš Kot. Grafická úprava obalu Romana Přikrylová. Producent Josef Kořenek. Režie Michal Bureš.

Čte Hana Maciuchová.

Natočeno 2018 (Petarda Production).  Vydal Velehrad, prosinec 2018 (1 CD, 62 min.; EAN 8594159491106), Edice Velehrad.

Rozhlasová premiéra 22. 4. 2019 (ČRo Olomouc, 11:04 h).

Pozn.: Fascinující, dosud neobjevený osud arcibiskupa olomouckého a metropolity moravského (1888 – 1961) drženého komunistickou Státní bezpečností v nedobrovolném domácím vězení.

„Bylo to pro mě zjevením potkat se s příběhem člověka, o kterém dosud tak málo víme. Jeho nezlomný postoj, pevná vůle, neutuchající víra v pravdu a lásku jsou mi hlubokou inspirací.“

Hana Maciuchová

Lit.: Bureš, Michal: Hana Maciuchová čte příběh olomouckého arcibiskupa Matochy, mučedníka estébáků. In web ČRo Olomouc, 22. duben 2019  (článek). – Cit.:  “Bylo pro mě zjevením potkat se s příběhem člověka, o kterém dosud tak málo víme. Jeho nezlomný postoj, pevná vůle, neutuchající víra v pravdu a lásku jsou mi hlubokou inspirací,“ uvedla Hana Maciuchová při natáčení pásma, jehož rozhlasovou premiéru Český rozhlas Olomouc odvysílá v pondělí 22. dubna 2019 v 11:04 hodin. Připravil je premonstrát Jindřich Zdeněk Charouz. Hudbu složil Lukáš Hurník. Upravil a režii má Michal Bureš.

Kdo byl Josef Karel Matocha

Pocházel z rodiny kováře s jedenácti dětmi, po studiích v Olomouci odešel na studia do Říma, kde získal v roce 1915 doktorát z teologie. Po návratu působil jako vojenský kaplan ve Vojenské nemocnici Ružomberok. Na teologické fakultě v Olomouci přednášel již jako řádný profesor a dvakrát byl děkanem fakulty. V březnu 1948 jej papež Pius XII. jmenoval arcibiskupem olomouckým. Od počátku intenzivně cestoval po své diecézi, navštěvoval kněze a snažil se povzbudit církev. V roce 1949 tajně vysvětil biskupem Františka Tomáška, pozdějšího arcibiskupa pražského a kardinála.

Úřad však mohl vykonávat pouze do Velikonoc 1950, kdy byl nezákonně internován a izolován komunistickou státní mocí. Jeho spolupracovníci byli zatčeni a na dlouhá léta uvězněni. Arcibiskup Matocha nesměl vycházet ze své rezidence, kde se směl pohybovat jen ve dvou místnostech a to neustále pod dozorem příslušníků StB. Ti mu nedovolili ani číst noviny, vyřizovat korespondenci nebo poslouchat rozhlas. Postupně jej odřízli od jakýchkoliv kontaktů s vnějším světem, nesměl k němu zpovědník a dokonce ani holič, arcibiskupa nakonec holili a stříhali policisté. V tomto „domácím vězení“ a kruté izolaci drželi estébáci arcibiskupa až do jeho smrti v roce 1961. Arcibiskup ostatně zemřel také z důvodu nedostatečné lékařské péče, protože mu věznitelé odmítli povolat lékaře. Mimochodem, po Matochově smrti už komunistický režim neumožnil znovu obsadit stolec olomouckého arcibiskupa.

V roce 1999 mu byl in memoriam prezidentem České republiky Václavem Havlem udělen Řád T. G. Masaryka.

Pásmo vyšlo coby audiokniha v Edici Velehrad, natočila Petarda Production, a.s. Olomouc v roce 2018.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)