Pět malých prasátek (2018)

Audiokniha Pět malých prasátek  - autor Agatha Christie   - interpret Pavel SoukupAgatha Christie. Kompletní audiokniha. Z anglického originálu Five Little Pigs přeložili Pavla Iblová a Matouš Ibl.

Čte Pavel Soukup.

Natočeno 2018. Vydala Audiotéka, Bookmedia, prosinec 2018 (MP3, celková délka 8 hodin 39 minut).

Série: Hercule Poirot

Pozn.: Detektiva Hercula Poirota oslovuje mladá dáma Carla Lemarchantová – dcera známého malíře Amyase Cralea, kterého před 16 lety měla zavraždit jeho vlastní žena. Ta byla odsouzená na doživotí, ale po roce ve vězení zemřela. Carla se o této rodinné tragédii dozvídá až ve svých 21 letech z dopisu, který jí její matka zanechala. V něm ji matka ujišťuje, že onen zločin nespáchala. Carla dopisu věří, proto požádá právě Poirota, aby případ znovu prošetřil. Fakt, že ke zločinu již neexistují žádné hmatatelné stopy, pouze výpovědi a psychologie svědků zláká Poirota natolik, že případ přijímá.

Tento detektivní příběh napsala autorka v roce 1943, a dokonce jej sama upravila do podoby divadelní hry, která měla premiéru v roce 1960 pod názvem Ohlédnutí za vraždou.

AGATHA CHRISTIE
je stále vládnoucí hvězdou detektivních románů a také světově nejznámější spisovatelkou všech dob, které se v počtu prodaných knih vyrovnal snad jen William Shakespeare. Narodila se v roce 1890 a vyrůstala v typicky viktoriánské rodině. V Paříži vystudovala hudbu. Místo kariéry zpěvačky se ale rozhodla pro psaní detektivních příběhů. Provdala se za Archibalda Christieho a v průběhu první i druhé světové války pracovala jako dobrovolná sestra a lékárnice – zde také získala zkušenosti s léky a jedy, které později využila při psaní svých detektivek. Později po smrti své matky se nervově zhroutila a přesně v té době došlo k jejímu jedenáctidennímu zmizení, které není dodnes úplně vysvětleno. Na motivy jejího zmizení vznikl i film Agatha (1979).

PAVEL SOUKUP
Český herec a dabér. Původně vystudoval Fakultu žurnalistiky na Karlově univerzitě. Poté se pustil do studia na DAMU. Po škole působil hlavně v oblastních divadlech, později se ale vrátil do Prahy, kde začal účinkovat v Divadle ABC. Zahrál si také v televizi. Pavel Soukup dabuje například herce Robina Williamse, Gérarda Depardieu, Harrisona Forda nebo Bruce Willise.

Lit.: Vavrečka, Lukáš: {Pět malých prasátek}. In Faceboo, 28. 12. 2018 (recenze). – Cit.: Líbí se mi nenásilný přístup Pavla Soukupa coby vypravěče. Navíc s texty A. Christie má už své zkušenosti. Připomeňme si dramatizaci Slavičí hnízdo nebo jednoaktovku Krysy. Nezapomněl jsem na něco…?

Případy na motivy říkanky u královny detektivek také nejsou nic nového: Past na myši, Deset malých černoušků, Jedna dva, má bota (Nástrahy zubařského křesla)…  Ale přijde mi, že mezi knihami, které jsem s Poirotem četl, román Pět malých prasátek bezkonkurenčně vyniká tím, jak do důsledku zde autorka rozpracovala a nechala tak vyniknout Poirotovu metodu studia psychologie. Charakter vyšetřování zde vlastně ani neumožňuje jiný přístup, což je mimo jiné také důvod, proč byl o prošetření případu požádán právě tento Belgičan.

Myslím, že mnoho autorů by se právě na téhle knize mohlo učit, jak důležité je se ptát po motivaci jednotlivých postav a jak do hloubky lze jít. Za mne: Na jedné straně výjimečný text, na straně druhé audioknižní zpracování, které vzhledem k volbě Interpreta ani zklamat nemohlo. Snad jen způsob, jakým hned v úvodu zazní stejnojmenná říkanka, mě vylekal.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)