Trhlina (2018)

TrhlinaJozef Karika. Kompletní audiokniha.  Legenda, záměrná mystifikace anebo děsivá skutečnost? Zvuk Karolína Škápíková. Režie Simona Emília Nyitrayová.

Čte Přemysl Boublík.

Natočeno 2018. Vydal Ikar a OneHotBook v roce 2018 (1 CD MP3).

Pozn.: Táto kniha vznikla zvláštnym spôsobom. Po vydaní mysteriózneho trileru Strachsa autorovi ozval človek, ktorý mu vyrozprával naozaj desivý príbeh. Jozef Karika jeho rozprávanie zaznamenal, mnohé tvrdenia overil, doplnil o vlastné zistenia a spracoval do knihy. Na jej stránkach rozmotáva veľmi tajomný, tragický a hrôzostrašný prípad. Zároveň poodhaľuje jednu z najväčších záhad Slovenska – nevysvetliteľné miznutie ľudí v pohorí Tribeč.

Legenda, zámerná mystifikácia alebo desivá skutočnosť? Túto otázku si kladie aj autor. Predkladá strhujúci hororový príbeh a necháva na čitateľovi, aby našiel odpoveď.

Lit.: Macháček, Tomáš: Mystifikace nebo neuvěřitelná skutečnost? In web Naposlech.cz, 27. 2. 2019 (recenze). – Cit.: Slovenské pohoří Tribeč se od ostatních zdánlivě ničím neliší. Tedy až na to, že o něm kolují zvěsti, podle nichž zde zejména v zimním období beze stopy mizejí lidé. A právě v těchto místech se odehrává mysteriózní thriller Trhlina. Měl vzniknout tak, že autorovi převyprávěl své zážitky z nešťastné výpravy do tribečských kopců jeden z těch, kteří se lehkovážně vydali prozkoumat, zda je na kolujících fámách něco pravdy. Záhy však měl svého rozhodnutí litovat…

Nestává se často, aby kniha slovenského autora vzbudila tolik ohlasů a dočkala se vzápětí hned několika adaptací. Jozefu Karikovi se to s Trhlinou podařilo. Kromě třídílné televizní minisérie (sestříhané i do verze pro kinosály) se text dočkal nejen rozhlasové adaptace, ale i nezkrácené audioknižní verze. Není bez zajímavosti, že obě zvukové podoby má na svědomí režisérka Simona Nyitrayová.Posluchači se díky ní s Trhlinou mohli poprvé seznámit na vlnách Českého rozhlasu. Desetidílná úprava vytáhla z českého překladu to nejpodstatnější a zabalila to do napínavého hávu. Kromě výrazné hudby a hororových zvuků v podkresu zaujmou hlavně dramatizované pasáže, znázorňující gramofonové záznamy z psychiatrické léčebny. Hlavní interpret četby Josef Kaluža v nich uvolnil místo svým dvěma kolegům, Norbertu Lichému a Davidu Viktorovi.

Kdo nemá rád krácení předlohy a nevadí mu slovenština, ocení více audioknihu vydanou Ikarem a vyrobenou ve studiích OneHotBook. Ta se sice musí spolehnout na jediný hlas, celkovým vyzněním se ale rozhlasové verzi přinejmenším vyrovnává. Volba interpreta padla velmi šťastně na slovenského herce Přemysla Boublíka. Jeho podání je velkým překvapením, při své audioknižní premiéře dokázal zprostředkovat hrdinovo vyprávění tak věrně, že máte chvílemi pocit, že vše prožíváte spolu s ním. Intonačně citlivě odděluje přepisy zážitků údajného přímého účastníka výpravy Igora od komentářů autora pod čarou. Ostatní postavy více přehrává, stejně tak ve vypjatých momentech jeho křik zní tak hlasitě, jako by nemluvil na mikrofon, ale volal na posluchače přímo odněkud z Tribeče. Práce s hlasem v pasážích plných plíživého strachu mu sedí výrazně lépe. Přechody ze slovenštiny do česky psaných citací z médií zvládá pak snad i díky svým českým kořenům bezchybně. Tajemně znějící hudební doprovod vyprávění nenarušuje, spíše velmi vhodně dokresluje popisované události.

Atmosféra knihy připomíná v některých pasážích Záhadu Blair Witch, Karika však více vyvolává dojem opravdového dokumentárního pátrání. Uvádí skutečné zdroje, které před lety poprvé rozvířily spekulace o tribečských událostech. Trhlina také obsahuje autorovy komentáře pod čarou, které se na jednu stranu snaží posluchače přesvědčit, že Igor existuje a kniha je přepisem jeho vyprávění, na druhou stranu v nich ale Karika vědomě podkopává Igorovu důvěryhodnost, čímž jen dále přiživuje dohady a spekulace. Text obsahuje spoustu odboček a vycpávek, čímž sice navozuje dojem autenticity a dráždí posluchačovu zvědavost, zahrává si však s jeho trpělivostí. Stojí ale za to prokousat se jimi až do finále.

Ačkoliv, či právě proto, že kniha vyvolává víc otázek, než kolik dává odpovědí, zanechává za sebou mezi čtenáři výraznou stopu. Názory na samotný text se sice mohou lišit, téměř jednomyslná shoda však panuje nad chválou četby Přemysla Boublíka. Trhlina je zkrátka dráždivá, provokující. Málokdo odolá, aby si zmiňované lokality nenašel na internetu či se do daných míst přímo nevypravil. Pro jistotu ale raději ne v zimě. Jeden zkrátka nikdy neví…

Lit.: Huřťáková, Sabina: Audiokniha: Josef Karika – Trhlina. In web Knižní kavárna, 18. 3. 2019 (amatérská recenze). – Cit.: Ač se zdá, že Josef Karika je u čtenářů už velmi známý a oblíbený autor, mně až dosud jeho produkce unikala. Absolutně to nechápu, protože jeho zaměření je přesně moje krevní skupina. Jako první jsem od něj zkusila Trhlinu, a to jako audioknihu. Nevím, jaké to je číst Karikovy knihy v klasické podobě, ale tato audiokniha byla naprosto fantastická. Snad nikdy jsem se tak nebála – v noci i ve dne, jako u poslechu Trhliny.

Josef Karika je slovenský spisovatel, který se zabývá mystikou a záhadami Slovenska. V knize Trhlina se věnuje mystické krajině západního Slovenska, konkrétně pohoří Tribeč nedaleko Nitry. Na tomto místě se prolínají pohanské kulty i křesťanská mystika. Traduje se, že ne každý, kdo někdy vstoupil do Tribeče, se z něj vrátil zdravý a živý.

Autor nám předkládá příběh blogera Igora, který se při práci v jedné staré zchátralé vile dostane k tajným dokumentům a deskám dobře uschovaným v trezoru. Jeho zvědavost je větší než etika, a tak si obojí odnese domů, aby to prozkoumal. Zdá se totiž, že to je skvělá senzace k blogovým článkům. Že se nemýlí dokazují i značné ohlasy jeho čtenářů.

Igor narazí na podivný příběh psychiatrického pacienta (v domě totiž kdysi bývala léčebna), který tvrdí, že se ztratil na Tribeči. Objevil se za nevyjasněných okolností po několika měsících, zcela zmatený. Zmatené byla i jeho výpověď.

Čtenáři Igorova blogu se rozcházejí v názorech. Někteří mu věří, jiní tvrdí, že je to hoax. Dokonce se objeví tací, kteří se s ním pustí do debaty. Igor se postupně seznámí se dvěma z nich. S realistickým učitelem Davidem a milovníkem mystična – Andrejem. Společně se vydají do Tribeče, aby se na vlastní kůži přesvědčili, kdo z nich má pravdu. Trojici mužů při tom doplňuje Igorova přítelkyně Mia, která hory miluje a často je slézá.

Karikův příběh je psán velmi stručným a strohým stylem. Je napsán v ich-formě, a my tak mnohem surověji prožíváme Igorovy pocity. Autor ke čtenáři Igorovými ústy doslova promlouvá, občas ho i oslovuje.

V první chvíli jsem byla zaskočena jednoduchostí, s jakou je příběh vyprávěn. Autor však klade důraz především na obsah. Nezdržuje se sáhodlouhými popisy krajiny, a přesto si vše představíte tak dokonale, jako byste na Tribeči sami stáli.

Nevím, jak by na mě Trhlina zapůsobila, kdybych ji četla jako knihu. Faktem je, že jako audiokniha byla naprosto famózní. Jednoznačně nejlepší audiokniha, kterou jsem kdy poslouchala! A také jeden z nejlepších knižních hororových příběhů, který znám.

Trhlina bývá přirovnávána k Záhadě Blair Witch a já s tím naprosto souhlasím. Podobá se jí nejen tím, že hlavní hrdinové bloudí v tmavém hustém a zdánlivě nekončícím lese, ale především stylem, jakým jsou oba příběhy podány čtenáři/posluchači/divákovi.

Josef Karika je pro mě objevem roku a rozhodně se jdu podívat po jeho dalších dílech. Pokud by se i ony dočkaly audioknižní podoby, byla bych první nadšený posluchač!

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)