Divocí žolíci (2019)

Audiokniha Divocí žolíci  - autor George Raymond Richard Martin   - interpret Michal StalmachGeorge Raymond Richard Martin. Kompletní audiokniha. Překlad Daniela Orlando. Cover art  Marc Simonetti.

Čte Michal Stalmach.

Natočeno 2019. Vydala Audiotéka, Bookmedia, únor 2019 (MP3, celková délka 17 hodin 8 minut). Ukázka k poslechu zde.

Série: Divoké karty

Pozn.: Audiokniha Divocí žolíci (Divoké karty 3) obsahuje další příběhy z alternativní minulosti, v níž Zemi v roce 1946 zasáhne mimozemský virus, který všechny přeživší obdaří různými podivuhodnými silami.

V ulicích New Yorku propukají oslavy Dne divokých karet – výroční akce připadající na 15. září, při níž se vzpomíná na mrtvé a vzdává čest živým. Je to den ohňostrojů, pouličních trhů a průvodů, politických demonstrací a vzpomínkových hostin, pitek a rvaček v tmavých uličkách. Oslavy jsou rok od roku masovější a bouřlivější. A letos, v roce 1986, určitě proběhne u příležitosti čtyřicátého výročí zatím největší a nejlepší Den divokých karet. Na svátek se už chystají nejrůznější média i přívaly turistů a nálevny i restaurace očekávají rekordní obrat. V pozadí však číhá zvrácený génius, kterého nezajímá zábava ani veselí. Hvězdář má jen jeden cíl: zkázu.

GEORGE RAYMOND RICHARD MARTIN
Narodil se v Bayonne v New Jersey jako syn dělníka v docích. Atmosféra přístavu, kde se mísily vůně dálek, spolu s jeho bujnou fantazií vedly k tomu, že již v dětském věku začal psát smyšlené příběhy a prodávat je za drobné mince dětem ze sousedství. Později vystudoval žurnalistiku na Severozápadní univerzitě v Illinois (1971) a nastoupil dráhu profesionálního spisovatele.

Hned první Martinův román Soumrak na Worlornu si vysloužil pochvalné kritiky za propracovaný portrét mimozemské kultury žijící v příšeří bludné planety. Následovala pestrá paleta povídek žánru science fiction, hororu i fantasy.

Od roku 1983 spolupracoval s televizí a podepsal se jako scénárista pod několik seriálových řad, v čele s novou Zónou soumraku a dramatickou fantasy Kráska a zvíře. Koordinoval také populární knižní sérii Wild Cards ze sdíleného světa postiženého mimozemským virem a řadu povídkových antologií. Konečným triumfem se pro George R. R. Martina stala jeho románová fantasy série Píseň ledu a ohně, jejíž první svazek Hra o trůny spatřil světlo světa v roce 1996.

Epická sága ze světa temného středověku protkaného spletitou sítí intrik a zastíněného rostoucí hrozbou ze severu, byla do dnešních dnů ověnčená řadou ocenění (Hugo Award, World Fantasy Award, Locus Poll Award) a stala se předlohou populární seriálové řady HBO. Z plánované sedmidílné ságy dosud vyšlo pět svazků (Hra o trůny, Střet králů, Bouře mečů, Hostina pro vrány a Tanec s draky).

MICHAL STALMACH
Pro svou kariéru rozhodl docela náhodou. Když nevěděl, kam po základní škole, vybral si konzervatoř, protože ho zaujal její učební plán. Byl přijat a vystudoval ji. Divadlo si oblíbil a hned po škole dostával jedno angažmá za druhým. Léta strávil v Těšínském divadle, nyní hraje na scéně Slezského divadla v Opavě a v posledních letech působí také v komorní scéně divadla GAFA. Vidět jej můžete v inscenacích Edgar, Deník Anny Frankové, Limonádový Joe nebo Marie Stuartovna.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)