DNA (2019)

Book coverYrsa Sigurðardóttir. Kompletní audiokniha. Překlad Milan Lžička. Režie Jitka Škápíková.

Čte Klára Cibulková.

Natočeno 2019. Vydal OneHotBook, březen 2019 (1 CD MP3, katalogové č.: AK194; EAN: 8594169481944; délka nahrávky: 14 hodin 37 minut).

Ukázka k poslechu

Pozn.: V Reykjavíku došlo k vraždě mladé ženy, pachatel však netušil, že po celou dobu brutálního činu byla pod postelí schovaná sedmiletá dcerka oběti. Oficiální vyšetřování vede mladý detektiv Huldar, který musí spolupracovat s psycholožkou Freyjou pověřenou výslechem malé svědkyně. Jejich pátrání však komplikuje skutečnost, že spolu před časem strávili noc, aniž se pak znovu kontaktovali. Jenže na nevraživost není čas – vrah v zabíjení pokračuje a zanechává za sebou zdánlivě nesmyslné indicie: číselné řady, varovné SMS a záhadné výpočty načmárané na útržcích papíru. (anotace)

Yrsa Sigurðardóttir (* 1963)

Islandská spisovatelka, která bývá označována za islandskou odpověď na Stiega Larssona, vystudovala stavební inženýrství a v tomto oboru stále pracuje. Psaní se věnuje od roku 1998, kdy vydala svou první knihu pro děti. Pro menší čtenáře napsala celkem pět příběhů a dva z nich byly oceněny. Daleko více ji však proslavily detektivky – jako první vyšel román Poslední rituál (2005), který byl přeložen do více než 30 jazyků a v prodejnosti dokonce předehnal knihy Dana Browna. Za následující román Mrazivé světlo (2006) byla nominována na cenu společnosti The Private Eye Writers of America. Česky zatím vyšlo osm z jejích třinácti detektivek (naposledy v roce 2017 DNA).

Klára Cibulková (* 1975)

Po studiu herectví na pražské DAMU nastoupila do souboru CD 94, odkud v roce 2002 přešla do Švandova divadla, kde jako stálý host působí i v současnosti. Televizní diváci ji znají především díky úspěšným seriálům (Černí baroni, Ordinace v růžové zahradě, Kriminálka Anděl, Polda, Rapl), ale i celovečerním filmům (Smrt pedofila, Město bez dechu, Mamas and Papas).

Lit.: Macháček, Tomáš: Slibný začátek nové série. In web Naposlech.cz, 6. 6. 2019 (recenze). – Cit.: Chladné vody skandinávské detektivní školy jsou po několikaletém intenzivním kniho-lovu již trochu prořídlé. Aby ukojili napětí chtivé čtenáře, vyplouvají vydavatelé krimirománů stále častěji až k islandským břehům. Zdejší úlovky si totiž svou temnotou v nejmenším nezadají s lahůdkami, na něž jsou fanoušci tohoto žánru zvyklí od jejich severských sousedů. Jednou z nejznámějších islandských autorek je Yrsa Sigurðardóttir, jejíž román DNA uvízl v síti vydavatelství OneHotBook. Proč by měl tento příběh skončit na vašem talíři právě v audioknižní podobě?

Jméno Yrsy Sigurðardóttir, působí na první pokus téměř nevyslovitelně, ale ani u nás nepatří k neznámým. Její starší série detektivek s mystickým nádechem, v níž je hlavní hrdinkou právnička Tóra, sice zatím pozornosti audioknižních vydavatelství uniká, o to aktuálnější je ale zpracování románu DNA, kterým spisovatelka nedávno odstartovala svůj další cyklus se zcela novými hrdiny. Detektiv Huldar a psycholožka Freyja, kteří spolu před časem prožili kratičký románek, v něm musejí chtě nechtě spojit síly při vyšetřování záhadných sériových vražd, prováděných nezvyklým způsobem. Pachatel si ovšem nevšiml, že jednomu z jeho činů byla přítomna sedmiletá dcerka oběti. Tu je tedy potřeba nejen chránit, ale zároveň od ní zjistit co nejvíce podrobností o neznámém člověku, kterého snad zpod postele zahlédla.

Yrsa sice v DNA násilí přímo nepopisuje, bohatě však stačí náznaky provedení zločinů, které se v mysli posluchače samy složí v nehezký obrázek lidské krutosti. Je až s podivem, kam seveřané na podobně morbidní způsoby vraždění chodí. Autorka se ale naštěstí soustředí i na logiku příběhu. Ačkoliv po celou dobu odvádí pozornost jiným směrem, na konci posluchačům poctivě odhalí všechny karty, takže nezůstávají nezodpovězené otázky či hluchá místa. V knize jsou z psychologického hlediska zajímavé zejména pasáže, v nichž se Freyja snaží šetrně vyslýchat malou Margaret, aniž by při tom holčičce podsouvala některou vyšetřovací verzi, což by mohlo policii zavést na falešnou stopu. Ty také zároveň patří k těm nejlepším momentům, které nabízí zvuková podoba příběhu.

Vydavatelství OneHotBook pokračuje v hledání nových hlasů pro své nahrávky. Pro DNA sáhlo po neoposlouchaném hlase Kláry Cibulkové, která se ve své audioknižní premiéře svěřila do rukou zkušené režisérky Jitky Škápíkové. Ta s herečkou proplula s jistotou všemi zálivy příběhu, aniž by během plavby ztroskotaly na útesech spletitých událostí, popisovaných z pohledu několika osob, či uvízly na mělčinách zákeřných islandských jmen. Cibulková kormidluje spletitým dějem s jistotou, jako by ani nešlo o její první četbu takovéhoto rozsahu. Hlasově odděluje hlavní hrdiny tak, aby se v dialozích navzájem nepletli, nenechá se ale naštěstí ani vynést na vlnách směrem k přehrávání. Naopak, i postavu sedmileté svědkyně vykresluje svébytně, aniž by ji přitom karikovala. Její rozhovory s Freyjou či výslechy na policii, při nichž můžeme sledovat věrohodnou policejní práci při získávání dětských svědeckých výpovědí, jsou v hereččině podání posluchačským zážitkem.

Výslednému dojmu z více než čtrnáctihodinové plavby po moři napětí napomáhá i zvolený hudební doprovod, který dodává příběhu tu správně tísnivou atmosféru. Táhlé tóny kláves s pomalým brnkáním klavíru občas jako blesk prořízne tón elektrické kytary, doplněný tu tikáním hodin, tu houkáním sanitky či hlasy z policejních vysílaček. Za výslednou hudební koláž si její tvůrce, byť na obale neuvedený, zaslouží stejnou pochvalu, jako interpretka za své podání jedné z nejlepších severských detektivek poslední doby. Nezbývá než se těšit na konec léta, kdy OneHotBook slibuje další díl této série, nazvaný Černá díra.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)