Noční hlídka (2019)

Sergej V. Lukjaněnko.  Z ruského originálu Nočnoj dozor, vydaného nakladatelstvím Izdatělstvo AST v Moskvě roku 2004, přeložil Libor Dvořák.  Režie Adam Svozil.  Hudba Jakub König.  Zvuk Petr Mašek. Použitá hudba Ritchie Blackmore (Shadow of the Moon, hrají Blackmore’s Night, text Candice Night). Ilustrace na obálce Kateřina Bažantová. Grafická úprava obalu pro CD Jana Čerevková. Odpovědná redaktorka Tereza Melicharová.

Čte Jiří Černý.

Natočeno 2019. Vydalo Tympanum 13. 5. 2019 (2 CD MP3, celková délka 17 hod. 6 min.).

Pozn.: Mezi námi žijí Jiní, vyvolená kasta stoupenců sil Světla a Tmy…

Existují bytosti, které mohou vstoupit do vlastního stínu, do šera. Jsou mezi nimi jak služebníci Světla a Dobra, tak Tmy a Zla. Rozhodující je rozpoložení, ve kterém poprvé do šera vkročí. V dávných časech jejich armády sváděly nebezpečně vyrovnaný boj. Aby jejich soupeření nezničilo celý svět a aby zůstala zachována rovnováha, uzavřeli spolu Dohodu. Světlí drží Noční hlídku a bdí nad činy Temných, armáda temnoty při Denní hlídce kontroluje počínání Světlých. Dobro a Zlo se však od sebe někdy mohou lišit pouhým úhlem pohledu a Anton jako čerstvá posila Noční hlídky poznává, že temnota může být velice lákavá… První díl strhující fantasy série ze současné Moskvy.

Sergej Vasilijevič Lukjaněnko (1968)

Známý ruský spisovatel, autor převážně fantastických románů a povídek. U nás je známý především cyklem románů Hlídka, který vychází od roku 2005. Je držitelem celé řady literárních cen, včetně nejprestižnější ruské ceny Aelity, udělované za největší přínos k rozvoji fantastických žánrů. V roce 1990 dokončil Státní lékařský institut v Alma Atě se specializací lékař terapeut, začal pracovat jako psychiatr a potom se stal zástupcem šéfredaktora časopisu Světy. Známým se stal díky svým románům Rytíři čtyřiceti ostrovů (2012 Triton) a Atomový sen. Na motivy knihy Noční hlídka byl v roce 2004 natočen film, který překonal všechny ruské žebříčky návštěvnosti.

Jiří Černý (1982)

Vystudoval Pražskou konzervatoř. V roce 2001 získal první angažmá v Činoherním studiu Ústí nad Labem, kde hrál až do roku 2007. Od roku 2017 působí v Divadle Na zábradlí. V roce 2004 se stal vicemistrem celorepublikového kola Slam poetry. Napsal také knihu básní Stromy. Byl nominován  jako Talent roku v Ceně A. Radoka v roce 2001, Českého lva a Cenu české filmové kritiky v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli za postavu Jana Bendy ve filmu Líbánky (2013), na Berlínském Bienále (2015) za roli ve filmu Shooting star a v témže roce získal Cenu za nejlepší herecký výkon Mezinárodního filmového festivalu v Drači, Albánie.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)