Boj o ostrov (2019)

Boj o ostrovArthur Ransome. Kompletní audiokniha. Z anglického originálu Swallows and Amazons vydaného nakladatelstvím Jonathan Cape v Londýně v roce 1953 přeložila Zora Volfová. Zvuk, střih a mastering Filip Gemroth. Hudba Mario Buzzi. Ilustrace na obálce Gabriela Plítková. Grafická úprava obalu pro CD Jan Mottl. Odpovědná redaktorka Tereza Melicharová. Režie Filip Gemroth.

Čte Aleš Procházka.

Natočeno 2019. Vydalo Tympanum 5. 6. 2019 (1 CD MP3, celková délka 12 hod 24 min).

Pozn.:  Dariénský štít přitahuje neohrožené dobrodruhy i piráty. Kdo v boji o ostrov zvítězí?

Každý, kdo má aspoň trochu rád dobrodružství, si dokáže představit, jakou mají sourozenci Walkerovi (John, Zuzana, Titty a Roger) radost, když mohou na své loďce Vlaštovce podniknout výpravu po jezeře na nedaleký ostrov Divkých koček. Moc dlouho si ale bezstarostného táboření a plachtění neužijí. Netuší, že se jim podařilo proniknout na území Amazonek (Nancy a Peggy Blackettovy), které nikomu nedají nic zadarmo. A co teprve, když v zátoce objeví  loď námořního kapitána, piráta Flinta, naloženou cennostmi? První díl kouzelného vyprávění, zasazeného do Jezerní oblasti v severozápadní Anglii. 

Arthur Ransome (1884–1967)
anglický novinář a spisovatel. Proslavil se především svým třináctidílným románovým cyklem pro děti o Vlaštovkách a Amazonkách. Inspiraci pro své dílo získal ještě na střední škole díky rodině Collingwoodových, kteří měli dům u jezera Coniston v tzv. Jezerní oblasti (Lake District). Vysokoškolská studia přírodovědy nedokončil, nejprve se stal poslíčkem v nakladatelství a potom procestoval Dánsko, Švédsko, Německo, Francii a také Rusko, kde od roku 1916 působil jako válečný zpravodaj. Od roku 1924 pak působil v Egyptě a později v Číně. Po návratu do vlasti se pustil do psaní knih pro děti. Roku 1936 získal za šestý díl z cyklu o Vlaštovkách a Amazonkách s názvem Holubí pošta jako první anglickou prestižní cenu za dětskou literaturu Carnegie Medal.

Aleš Procházka (1963)
Po absolvování DAMU se stal členem souboru Činoherního studia Ústí nad Labem, dále působil v Městském divadle v Kolíně a hostoval ve dvou inscenacích v pražském Činoherním klubu. Šestnáct let strávil v Divadle pod Palmovkou, kde zazářil v desítkách rolí, například jako Jakub v dramatu Jakub a jeho pán (M. Kundera) nebo jako markýz de Valmont v Nebezpečných vztazích (Ch. Hampton). V sezoně 2008/2009 se stal členem MDP. Jeho tvář znají diváci z řady televizních seriálů, z poslední doby jmenujme Ohnivý kuře (2018) nebo Bohéma (2017). Mimo divadlo se nejraději věnuje rozhlasové tvorbě. V dabingu propůjčil svůj výrazný hlas mnoha hvězdám – Tomu Hanksovi, Kevinu Spaceymu, namluvil i agenta Coopera v kultovním Lynchově seriálu Twin Peaks nebo Severuse Snapea v sérii filmových adaptací příběhů o Harrym Potterovi. Pro Tympanum načetl trilogii Pána prstenů a dále například audioknihyDrasticky děsivý Dexter, Sir Arthur Conan Doyle: Vzpomínky na Sherlocka Holmese a další.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)