Úžasná zeměplocha – Nohy z jílu (2019)

Terry Pratchett. Kompletní audiokniha. Režie Hynek Pekárek. Produkce Martin Pilař.

Čte Jan Zadražil.

Natočeno 2019. Vydal OneHotBook v roce 2019 (1 CD MP3, celková délka 14 hod. 8 min.; katalogové číslo  AK313).

Série: Úžasná Zeměplocha #19

Pozn.: Starý kněz zemřel tou nejúhlednější smrtí. Ruce měl zkřížené na hrudi, oči zatlačené a někdo mu vstrčil něco do úst. Vypadalo to jako rolička stočeného papíru. To dodávalo mrtvému znepokojivě furiantský vzhled, jako kdyby se rozhodl dát si ještě po smrti poslední cigaretu.
Do Ankh-Morporku, největšího města Zeměplochy, vtrhl sychravý Prvopodzim. Sir Samuel Elánius i jeho Městská hlídka jsou už zase v pohotovosti, neboť v mlhavých uličkách se vrší tajemství, která je záhodno rozluštit. Stihnou to strážníci s vrchním velitelem dřív, než to odskáče další bezbranný stařík? A komu ti kmeti vlastně tolik vadí? Ke všemu ve městě přibývá sebevražd golemů a kdosi se pokusil o vraždu patricije. Hlídka se pouští do pátrání, ačkoli zpočátku nemá nejmenší tušení, jak vysoká hra se tu hraje. Do spiknutí je zřejmě zapleten i jeden z jejích členů – a aby toho nebylo málo, potíže uvnitř jednotky se stupňují.

Lit.: Tománková, Alena: Sam Elánius se hlásí do služby! In web Naposlech.cz, 17. 2. 2020 (recenze). – Cit.: Někdo se pokusil otrávit Vetinariho! Pro Sama Elánia to znamená jediné: návrat do služby. I když by si měl užívat manželského života, ulice Ankh-Morporku mu chybí daleko víc než trocha toho domácího štěstí. Přidejte k tomu ještě pár vražd a partičku golemů utržených ze řetězu a máte o zábavu postaráno pro celou Městskou hlídku. Zbytek města si mezi tím může lámat hlavu s tím, kdo je oním potomkem dávných králů, o kterém se už nějakou mezi lidmi dobu šušká.

Sir Terry Pratchett si v třetím případu Hlídky a celkově 19. knize ze série Úžasná Zeměplocha pohrává s tématy jako království versus volený vládce, osobnostní práva umělých bytostí či gender – a to není na jednu humoristickou fantasy úplně málo.Stejně jako v případě předchozích dvou audioknih z mikrosérie Městské hlídky z produkce OneHotBook – Muži ve zbrani a Stráže! Stráže! – se úlohy vypravěče ujal Jan Zadražil. Ten si pod vedením režiséra Hynka Pekárka postupně vybudoval repertoár hlasů, akcentů a specifické mluvy pro přímé řeči jednotlivých postav. Zatímco v Mužích ve zbrani svou cestu teprve hledal, ve Strážích předvedl svůj um naplno a také Nohy z jílu se vezou na podobné vlně. Přesto však, možná kvůli větší rozmanitosti v příběhové linii, vypravěčův výkon ve Stráže! Stráže! vynikl lépe.

Tempo přednesu lze považovat za adekvátní vzhledem k tomu, kolik se toho v knihách Terryho Pratchetta děje a jak často musí vypravěč přizpůsobovat svůj projev jednotlivým postavám. Zároveň absurdnost většiny situací naprosto ospravedlňuje místy až přespříliš excitovaný způsob interpretace. Knihy Terryho Pratchetta ale přesně takové jsou – na první pohled vypadají možná až kýčovitě, ale ve své podstatě nesou důležitá poselství a obrazy naší, reálné společnosti. A právě proto i styl projevu Jana Zadražila k této audioknize tolik sedí.

Znělky mezi kapitolami využívají jeden hlavní hudební motiv, který se objevuje hned v několika různých variacích, další místa navíc doplňují jen krátká hluboká zadutí. Zvuky jsou vhodně zvolené, neruší svou délkou a nepůsobí repetitivně.

Z pohledu fanynky Zeměplochy musím zkonstatovat, že i přes v podstatě bezchybné provedení této audioknihy jsem si Stráže! Stráže! užila více. Přesto, nebo možná právě proto, s napětím očekávám připravovanou novinku Sekáč, ve které se řady zeměplošských vypravěčů rozšíří o Jana Vondráčka, a také vyhlížím do budoucna. Ujme se Jan Zadražil dalšího případu Hlídky s názvem „Hrrr na ně!“?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)