Projekt manželka (2020)

Book coverGraeme C. Simsion. Kompletní audiokniha. Překlad Jana Jašová. Režie Jitka Škápíková.

Čte Jan Zadražil.

Natočeno 2020. Vydal OneHotBook 31. 3. 2020 (1 CD MP3, katalogové č. AK326; EAN 8594169483269; celková délka 10 hodin 11 minut). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Láska není žádná věda, ale co když o ni stojí muž s aspergerem?

Profesor genetiky Don Tillman by se rád usadil a měl rodinu jako ostatní, jenže ženy ochotné o tom uvažovat vzápětí vždy něčím odrazuje. Pochopit důvod ale není v jeho moci. Šestnáctistránkový formulář plný dotazů na tělo, s jehož pomocí chce tento vysoce inteligentní mimoň v bílém plášti vytřídit nežádoucí uchazečky a ideální kandidátku pojmout za zákonitou manželku, prozrazuje jeho sociální neobratnost související s autistickou poruchou. Tak například: jeho vyvolená s patřičným IQ a BMI nesmí být kuřačka vymetající bary, ledvinky může jíst jen výjimečně a jen ať si zkusí chodit na rande pozdě, natož koketovat s pavědami. A tak dále. Nereálné? A přece jedna skvělá partie existuje: jmenuje se Rosie Jarmanová, jako na potvoru nesplňuje skoro nic z Donových požadavků, zato touží vypátrat, kdo je jejím pravým otcem…

Film (2020) podle této komediální předlohy natáčí americký režisér Ben Taylor s Ryanem Reynoldsem v hlavní roli.

„Otevřel jsem tu knihu v sobotu v jedenáct večer a do tří nad ránem ji zhltl. Nejpříjemnější počtení za několik let: legrační a současně hluboké přemítání o tom, jak se cítit pohodlně ve své kůži. V hrdinovi se poznají všichni, kdo berou svět příliš logicky.“ - Bill Gates

„Asociál, který prahne po nevěstě a neváhá tasit svou největší zbraň: svérázně uvažující mozek zavěšený proklatě mimo. Nad tou groteskou by se řehtal i teoretik řízené ženitby Gogol!“ - The Melbourne Observer

„Puntičkářstvím, doslovností, důsledností a smyslem pro rentabilitu je tento sobeček vskutku k nakousnutí. Jestli se vám vybavil sebestředný Sheldon Cooper z Teorie velkého třesku, nejste vůbec daleko od Dona. Jen si ho oblečte do ošuntělých proužkovaných kalhot a do patnáct let staré kostkované košile…“ - idnes.cz

Graeme C. Simsion (* 1956)

Australský autor rodem z Aucklandu na Novém Zélandu podobně jako Nick Hornby oživil v dnešních mužích zájem o kvalitní beletrii na téma partnerské vztahy. Pro technokrata, který se zprvu profiloval v oborech IT a ekonomie, byla první kniha eskapád profesora Tillmana na bitevním poli lásky zároveň jeho literárním debutem. Pokračování komedie Projekt manželka (2013), jež vyšla ve 40 zemích světa v úhrnném nákladu téměř čtyři miliony výtisků a stala se australskou Knihou roku, nabídly prózy Projekt potomek (The Rosie Effect, 2014, č. 2015) a The Rosie Result (angl. 2019). Na hudební notu brnká Simsion v romanci Dozvuky mých lásek (2016, č. 2017). V knize Pár kroků vpřed (2017, č. 2018), kterou vytvořil s manželkou Anne Buistovou, se s vlídným humorem vciťuje do novodobých poutníků do Santiaga de Compostela na základě vlastních zážitků, neboť slavnou očistnou Svatojakubskou cestu spolu prošli už dvakrát.

Jan Zadražil (* 1975)

Absolvent Státní konzervatoře v Praze působil v řadě metropolitních i mimopražských divadel (Divadlo na Vinohradech, Divadlo Na Fidlovačce, F. X. Šaldy v Liberci, Pod Palmovkou, Jihočeské divadlo, Švandovo divadlo, Ta Fantastika ad.) a hostuje rovněž na dalších scénách (Company.cz, Veselé skoky, Husa na provázku, Divadlo v Řeznické, Divadlo Viola, Divadlo v Celetné apod.). Účinkoval v televizních seriálech (Zdivočelá země, Znamení koněRodinná pouta / Velmi křehké vztahyCesty domů, Místo zločinu Plzeň, Ohnivý kuřeSpecialisté) a také v celovečerních snímcích (Nepodepsaný knoflík, ProměnyZemský ráj to napohled, Labyrint, Přijde letos Ježíšek?). Hraje v kapele Moje řeč.

Lit.: Smolíková, Klára: Když Don potkal Rosie. In web Naposlech.cz, 18. 5. 2020 (recenze). – Cit.: Hledání partnera pro život bývá svízelná záležitost, a ne každý má pro navazování známostí talent. Dříve se role prostředníků ujímali dohazovači, kteří našli a spárovali dva kompatibilní jedince. Dnes nezbývá než se spolehnout na inzeráty a seznamovací agentury. Profesoru genetiky Donu Tillmanovi táhne na čtyřicet a nehodlá nic podcenit, proto se rovnou pustí do Projektu manželka. V originále nazval spisovatel a datový expert Graeme Simsion svou prvotinu Projekt Rosie a jistě k tomu měl své důvody.

Do pátrání po dokonalé ženě pomocí několikastránkového dotazníku se Donovi totiž brzy po spuštění projektu nabourá dívka jménem Rosie. Přestože v zásadních ohledech naprosto nevyhovuje profesorovým představám, převrátí jeho svět vzhůru nohama a on svůj badatelský zájem zaměří zcela jiným směrem. Teď by se mohlo zdát, že nás čeká zcela průměrný slaďák. Jenže přednes Jana Zadražila už od prvních vět naznačuje, že profesorův seznamovací potenciál vykazuje závažné slabiny.

Strojovité vyjadřování, odsekávaná slova, potlačené emoce demaskují pro posluchače Donovu odlišnost dřív, než si to sama postava uvědomí. Kdo by snad byl ještě na pochybách, zda režisérka Jitka Škápíková nezvolila tento interpretační klíč jen pro umocnění humorné linky, brzy prozře na přednášce o Aspergerově syndromu. Profesor Tillman, který jen zaskakuje za kolegu, se do tématu ponoří natolik, že v malých „aspících“ probudí doslova frenetické nadšení. Věcně totiž poukazuje na výhody rozhodování bez vlivu emocí, kterého jsou lidé s poruchou autistického spektra schopni.

A tady se dostáváme ke kameni úrazu. Napsat romantický příběh pohledem někoho, kdo má potíže s navazováním vztahů s druhými lidmi, vyhýbá se dotykům i očnímu kontaktu, je tak trochu protimluv. Všechny namlouvací rituály se totiž v Donových očích demaskují, každé gesto či výraz musí pečlivě analyzovat, aby mu neušel vtip, ironie či nadsázka. Může se takový člověk vůbec zamilovat? Simsion se odkazuje k romantickým filmům od Casablanky přes Madisonské mosty až po Lásku nebeskou. Jenže navzdory výletu do New Yorku a citacím z Když Harry potkal Sally sepsal knihu, která se žánrově nejvíce blíží Saturninovi. Jen to je tentokrát sluha, kdo má v plánu se oženit.

Už při prvním seznámení s anotací Projektu manželka se audiofilům vynoří vzpomínka na román Eleanor se má vážně skvěle, který loni vyšel v audioknižním zpracování namluvený výbornou Petrou Špalkovou. Za sebe mohu říct, že i možnost srovnání těchto dvou titulů mě k poslechu nalákala. Příběh Eleanor je vrstevnatější, disponuje temnějšími podtóny a víc se zarývá pod kůži. V Projektu manželka nás také čeká pátrání v minulosti hlavních hrdinů, je však prokládáno bláznivými situacemi i neustálým pomrkáváním, že jsme nasedli do výletního vlaku. Zakoupení jízdenky rozhodně nebudete litovat, nakladatelství OneHotBook nám totiž oddychovou jízdu připravilo s plnou parádou.

Režisérka Škápíková vypravila do světa precizně zpracovanou nahrávku doplněnou vynalézavou hudbou a disponující čistým zvukem. Jan Zadražil už několikrát posluchače přesvědčil, že mu nečiní potíže namluvit postavy všelijak potrhlé a zároveň se ujmout ženských partů, aniž by je karikoval. Kdyby byly hranice otevřené a oblohu by křižovala letadla, napsala bych, že tato audiokniha je skvělou volbou na dlouhý let do Spojených států amerických nebo Austrálie. Tak aspoň můžeme snít o dalekých krajích a stážích na zahraničních univerzitách s prstem na mapě a sluchátky na uších.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)