Nonstop (2020)

Audiokniha Nonstop  - autor Brian W. Aldiss   - interpret David MatásekBrian W. Aldiss. Kompletní audiokniha.  Předmluva Christopher Priest.  Z anglického originálu Non-Stop, vydaného nakladatelstvím Faber and Faber v Londýně roku 1965, přeložili Jaroslav Veis a Veronika Maxová. Translation © Jaroslav Veis and Veronika Maxová, 1979.  Hudba Kittchen. Režie, střih a mastering Filip Gemroth. Cover art © 2007 by Tomasz Maroński. Grafická úprava obalu pro CD Jan Mottl. Technický redaktor Vojtěch Machálek. Odpovědná redaktorka Tereza Melicharová.

Čte David Matásek.

Natočeno 2020. Vydalo Tympanum, květen 2020 (1 CD MP3, celková délka 9 hodin 7 minut). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Strhující dobrodružné sci-fi. Roy s kmenem Greenů kočuje divočinou. Stopy však ukazují na vyspělejší civilizaci, která tu byla před nimi. Má svět hranice? A jsou v něm sami?

Roy Complain žije v kočovném kmeni Greenů uprostřed divočiny. Primitivní způsoby společenství však v jeho očích nesouzní s pozůstatky civilizovanějšího života, které nachází při svých kořistnických výpravách do pralesa. Uvnitř cítí zvláštní prázdno, touhu, kterou nedokáže pojmenovat. Má jejich země nějaké hranice? V Royovi postupně vzrůstá odpor k dusivému společenskému řádu a tradovaným vysvětlením věcí kolem něj, která však mají nepřehlédnutelné trhliny. Spolu se skupinou dalších vyděděnců se vydává na nebezpečnou cestu za obzory známých ubikací. S pomocí obtížně srozumitelné staré mapy postupně odkrývá ohromující tajemství světa, do kterého se narodil.

Nejslavnější dílo klasika žánru Briana W. Aldisse v podání držitele ceny za Audioknihu roku 2019 Davida Matáska je křišťálově čistý příklad napínavé sci-fi, která je přes svůj spád něčím víc než jen pouhou zábavou.

BRIAN W. ALDISS
Britský autor sci-fi, jenž se proslavil nejen jako spisovatel a editor, ale také jako žánrový teoretik a neúnavný propagátor vědecko-fantastického žánru. Narodil se v Derenhamu v anglickém Norfolku, vysokoškolská studia nedokončil a v září roku 1943 vstoupil do armády. V letech 1944–1947 sloužil na mnoha místech jihovýchodní Asie (Indie, Barma, Sumatra, Singapur, Hongkong), odkud si přivezl inspiraci pro svou tvorbu. Po konci 2. světové války pracoval nejprve jako knihkupec, později se dal se na dráhu profesionálního spisovatele. Jeho romány Nonstop (1958), Skleník (1962), Temné světelné roky (1964), Pokolení starců (1964) či trilogie Helikonie (1982, 1983, 1985) vychází opakovaně nejen v českých překladech. Je autorem více než 80 knih, 300 próz a povídek a několik svazků poezie. V roce 1977 byl zvolen předsedou The Society of Author’s Committee of Management, byl také jedním z pěti SF spisovatelů oficiálně pozvaných k návštěvě Sovětského Svazu. Je také držitelem ocenění Hugo Award, Nebula Award a v roce 2005 mu byl udělen Řád britského impéria.

DAVID MATÁSEK
Vystudoval pražskou konzervatoř, jeho prvním filmem byl Jak svět přichází o básníky (1981), kde si zahrál Kendyho, kamaráda hlavní postavy Štěpána Šafránka. Hrál v kapelách Orlík a Hagen Baden, v letech 1991–1995 působil v Národním divadle, mezi lety 1995–2002 v Divadle Komedie a od roku 2002 je opět členem činohry Národního divadla. Často se objevuje v televizních inscenacích i ve filmech. Výrazné role ztvárnil ve snímcích Člověk proti zkáze (1989), Samotáři (2000), Krásno (2014) či v seriálech Dobrodružství kriminalistiky (1989), Zdivočelá země (1997), Četnické humoresky (1997), České století (2013) nebo Polda (2016-2018). Pro Tympanum načetl audioknihu Za oponovou války, za kterou získal Cenu Nejlepší audiokniha – mluvené slovo mimo kategorie.

Lit.: Smolíková, Klára: Když je čas nejistým průvodcem. In web Naposlech.cz, 9. 9. 2020 (recenze). – Cit.: Pro filmové adaptace ani audioknižní verze se nevybírají jen novinkové tituly. Samozřejmě je lákavé uvádět zvukové knihy ruku v ruce s těmi papírovými, hrozí však, že si publikace takovou péči nezaslouží. Přepálený marketing čtenáři prokouknou, téma nepřežije sezonu a vydavatelům na poličce zůstane audiokniha, o kterou nikdo nestojí. To je velká škoda, protože zvukové knihy mají větší šanci zařadit se mezi trvalky. Menší audioknižní trh totiž nečistí regály a pulty co čtvrt roku, aby uvolnil místo nevysychajícímu proudu novinek, jako je tomu u knih tištěných.Neprohloupí, kdo nahraje klasické příběhy prověřené časem a někdy dokonce několika generacemi čtenářů. Takovým dílem je po právu Nonstop Briana W. Aldisse, poprvé publikovaný roku 1958. Bez jakéhokoli vysvětlení nás autor zavede do nehostinné džungle, kde se členové kočovného klanu zdraví podivnou psychoanalytickou frází Prostor pro tvoje ego a odpovídají dle protokolu Na tvůj účet. Pokud jste kněz a Učení máte v krvi, můžete ještě dodat A neklid mému id.

Audiovydavatelství Tympanum předkládá stěžejní román žánru science fiction v návaznosti na poslední knižní vydání. Česky po páté vyšla kniha roku 2018 ve spolupráci nakladatelství Argo a Triton a zvuková kniha se k ní hlásí obálkou. Titulní ilustrace neděsí jako ta od Josky Skalníka, kterou si z dávných let pamatuje autorka těchto řádků, zároveň však poodhaluje tajemství a prozrazuje, kde jsme se s hrdiny ocitli. Proto ji až zas tolik nestudujte a bez dalšího pátrání se pusťte do poslechu, neboť postupné prozření Aldiss použil jako hnací motor vyprávění.

Šedesát let od napsání rukopisu je dlouhá doba, a tak posluchače čekají některé retroprvky jako pevné telefonní linky či porcelánové záchodové mísy, které by v dnešních představách o budoucnosti figurovaly jen stěží. Také schéma příběhu, které muselo být v době svého vzniku nečekané a ohromující, současné publikum do pozoru nepostaví. Mnohokrát se s ním setkalo v různých obměnách v literárních, filmových či herních zpracováních.

Cesta ke kořenům žánru je nečekaně osvěžující. Zatímco filmové kulisy by dávno zastaraly, slovo si dokáže při citlivé práci s překladem zachovat aktuálnost a neztratit nic ze své vypovídající hodnoty. Mužně znějící hlas Davida Matáska si ani na okamžik neutahuje z hlavního protagonisty, bojovníka jménem Roy Complain. Narátor ho bere stejně vážně, jako Roy vnímá svou cestu za hranice známého světa přes pustiny porostlé ponikovými houštinami.

Zatímco obraz by divákovi brzy napověděl, jak se věci mají, věty plynou a nechávají na posluchači, ať si sám ve své hlavě žongluje se střípky informací a skládá je jako puzzle zobrazující zapomenutý svět. Kdo byli Obři, kteří tu kdysi žili? A opravdu se mezi lidmi pohybují Vetřelci? A čím se od ostatních liší, když na pohled rozeznatelní nejsou?

Pro publikum vědecko-fantastickým žánrem nepolíbené může být Nonstop stále základním kamenem, na který pak navrší další, aktuálnější díla. Pro obeznámenější scifisty a ty, kdo kdysi knihu již četli, je zvuková verze oprášením zasutých vzpomínek. Vybaví se jim dychtivé očekávání lepší budoucnosti, ve které se lidstvo dotkne hvězd. K takovému závěrečnému přemítání ostatně ponoukne i vhodně zařazený doslov spisovatele Christophera Priesta.

Slova plynou civilně a bez zaškobrtnutí. Matásek vypráví úsporně, možná až trochu zaťatě. Režisér Filip Gemroth se nesnaží ždímat z vyprávění ani hudebního doprovodu emoce, snad ze strachu, že by se u skeptického publika mohly minout účinkem. Trvá tedy déle, rozhodně ve srovnání se starší verzí načtenou Jiřím Zavřelem pro Knihovnu a tiskárnu pro nevidomé, než se opravdu zaposloucháme a ponoříme do starého příběhu o budoucnosti.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)