Druhé město (2020)

Michal Ajvaz. Kompletní audiokniha.

Čte Martin Čevora.

Natočeno 2020. Vydalo Čti mi!, listopad 2020 (MP3, celková délka 5 hod. 51 min.). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.: Osamělý hrdina knihy narazí v antikvariátu na knížku psanou neznámým písmem a přinese si ji domů. Tím začíná dlouhé hledání neznámého města, z něhož kniha pochází a jež žije v podivné symbióze s Prahou, na jejích okrajích a na rubu známých prostorů. Vypravěč prochází Prahou za noci, kdy druhé město ožívá, setkává se s jeho obyvateli, svádí boje s jeho zvířaty, uniká před zbraněmi obránců druhého města, sleduje jeho slavnosti a debatuje s jeho kněžími. Přitom se stále snaží porozumět smyslu města, které se před ním rýsuje, a proniknout do jeho středu, který před ním uniká.

Michal Ajvaz se narodil 30. října 1949 v Praze. V roce 2020 získal Státní cenu za literaturu. Vystudoval Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy, od roku 1974 postupně pracoval jako sálový dělník, hlídač, domovník a čerpač, v letech 1996–1999 jako redaktor Literárních novin, od roku 2003 je zaměstnán jako výzkumný pracovník v oboru filosofie v Centru pro teoretická studia, společném pracovišti Univerzity Karlovy a Akademie věd České republiky. Píše básně, povídky, novely, romány, eseje a filosofické studie. Z němčiny přeložil knihu Ernsta Jüngera Na mramorových útesech (1995). Jeho knihy vyšly v anglickém, francouzském, ruském, polském, maďarském, slovinském, švédském a nizozemském překladu a v současné době se překládají do několika dalších jazyků.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)