Důkaz 111 (2020)

Originální česká audiohra.  Námět Silvia Diveky a Vladimír Mareček. Scénář Vladimír Mareček. Programování aplikace Michal Zátopek. Režie a herní design Tomáš Oramus. Dramaturgie Silvia Diveky. Hudba Aleix Ramon. Záznam dialogů Michaela Patríková. Mix zvuku a režie Tomáš Oramus. Zvukové efekty a atmosféry Peter Hilčanský. Tvorba ruchů Radovan Ekrt. Mix zvuku a implementace Tomáš Oramus. Ilustrace Michal Kocourek. Marketing studio Krutart. PR a online média agentura Konektor. Použité skladby kapela Saca (píseň Only Physically), kapela Places (Goodbye to Me /Traveller/), kapela Outsiders (píseň Monsters, Inc.).

Osoby a obsazení: Tereza Hofová (Alice Wellsová), Bohdan Tůma (reverend Jonathan McCarthy / Patrick Graham), Andrea Elsnerová (Adele Keswillová), Filip Švarc (Richard Keswille), Ondřej Balcar (Hugo Keswille), René Slováčková (Ethel Washingtonová), Norbert Lichý (detektiv John Broderick), Jaroslav Mendel (Tom Rodgers), Claudia Vašeková (Judy), Robert Cejnar (moderátor v rádiu), Petr Batěk (předpověď počasí v rádiu), Jan Šťastný (instrukce, titulky).

Vyrobil PlayByEars s.r.o. v roce 2020. Veřejné představení 21. 10. 2021 (Prix Bohemia Radio Olomouc, umělecké centrum UP, Filmový sál – 3. patro, 9:30 – 12:00 h.).

Nominace na Prix Bohemia Radio 2021. Cena studentské poroty, 3. místo odborné poroty.

Poděkování: Moravskoslezskému inovačnímu centru, Ochranné asociaci zvukařů OAZA a Panter shopu Praha za podporu projektu, studiu Soundsquare za vstřícný přístup k realizaci, Michalovi Jelínkovi za konzultace verze hry pro nevidomé, Petrovi Neubauerovi za sounddesignové poznámky, Jaroslavovi Vágnerovi za společnou tvorbu konceptu audiohry, Michalovi Matuškovi za upřímnou zpětnou vazbu a všem testerům hry.

V roce 2022 vznikla anglická verze.

Lit.: Havlová, Alžběta: První česká audiohra se chystá na globální trh. Nejen nevidomí si ji vyzkouší také v anglické verzi.  In web IRozhlas, 18. 4. 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit: K vyřešení tajuplného detektivního příběhu vám postačí jen mobil a sluchátka. Hru, která má také ovládání pro nevidomé, už před časem vytvořili čeští vývojáři a teď chystají její anglickou verzi pro světový trh.

Herní průmysl se stále více snaží zaměřovat také na nevidomé hráče. Napřed jsou v tomto ohledu čeští vývojáři, kteří už před časem vytvořili unikátní hru pro mobilní telefony založenou pouze na audio zážitku. Představit si můžete interaktivní rozhlasovou hru, jejíž děj přímo ovládáte.

Důkaz 111 je detektivní příběh s lehce hororovými prvky, který vás přenese do Spojených států osmdesátých let. Hlavní hrdinka Alice Wellsová, náčelnice městečka Fairfield, řeší záhadný anonymní telefonát. Ten ji zavede na nehostinný ostrov do hotelu Harber Watch Inn, kde nemůže nikomu věřit.

Audiohru můžete ovládat i se zavřenýma očima. Tajuplná atmosféra a zvukové kulisy jsou zpracovány na vysoké úrovni filmového zvuku. Hra využívá takzvaného „binaurálního audia“, kdy máte pocit, že zvuk je všude kolem vás a může se tak lehce stát, že se leknete otevíraných dveří nebo vzdáleného odkašlání.

Za projektem spolu s programátorem Michalem Zátopkem a game designerem Jaroslavem Wagnerem stojí filmový zvukař Tomáš Oramus. Na hře pracovali šest let. Výsledkem je audio podoba takzvaných příběhových knih, kdy děj určují pouze čtenářova rozhodnutí.

Hra, kterou je možné si stáhnout na webových stránkách Play by Ears, tak má více alternativních konců. (…)

Lit.: anonym: Důkaz 111. První interaktivní rozhlasová hra plná tajuplných zvuků. In web ČRo Prix Bohemia Radio, 1. září 2021 (článek). – Cit.: Zavřete oči a nechte se přenést do tajuplných zvukových kulis detektivního příběhu. Policistka Alice Wellsová má jako každý pátek službu. Noční rutinu přerušuje záhadný telefonát. Tajemný anonym ví o náčelnici něco, o čem se nikdo neměl dozvědět…

Důkaz 111 je první česká audiohra (interaktivní rozhlasová hra) pro mobilní telefony, ve které sami rozhodujete o tom, kam se budou kroky Alice Wellsové ubírat a jak příběh skončí. Celý svět je vytvořen v binaurálním audiu, takže při poslechu na sluchátka máte pocit, jako byste skutečně byli na místě spolu s Alicí. Jednoduché ovládání spolu s nápovědou zpřístupňuje hru i nevidomým hráčům a přináší jim tak rovnocenný zážitek jako komukoliv jinému. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zdravím, zde je vypsáno kompletní obsazení: https://dabingforum.cz/viewtopic.php?f=47&t=42588

Stejně pak doplníme i dnes vydanou Šachovou hru.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)