Poloviční král (2022)

Jan Hamouz. Jedno království… tři lidé… tři propletené osudy. Kompletní audiokniha.

Čte Vojtěch Hamerský.

Natočeno 2022. Vydalo Čti mi!, listopad 2022 (MP3, celková délka 21 hod. 32 min.). Ukázka k poslechu zde.

Série Ptačí srdce #1

Pozn.:  A když voda Bělavé zešedne, věz, že se v království stalo něco zatraceně špinavého… Pohraničí Erenézie obsadil nepřítel. Trat’Hys vyráží v čele své armády, aby ukončil vleklé sousedské války jednou provždy. Zatím však netuší, že nejtěžší bitvu nesvede na bojišti, ale s vlastním synem.

Na severu byl nastolen krutý řád. Stačí jeden nešťastný večer, jediné klopýtnutí, a Lheiwen je lapena v síti jeho nesmyslných pravidel. První láska ji tak sice naplní nezměrným štěstím, bude ho ale muset vykoupit víc než jednou jizvou.  Garro brázdí vody Tórského moře a hledá lodě s břichy napěchovanými zlatem. Dokáže bojovat s kýmkoli, ale na jedno připraven není — setkání s mrtvou láskou ho zasáhne mnohem hlouběji, než by kdy mohlo ostří šavle. A co víc — nikdo z nich netuší, že daleko za mořem se sbírá obří armáda Rohatých, válečníků větších a silnějších, než jsou lidé… (anotace)

Lit.:  Horáková, Nikol: Recenze audioknihy: POLOVIČNÍ KRÁL (Jan Hamouz). In web Čteme české autory, 12. 1. 2023 (recenze). – Cit.: Počin hodný usednout na trůn české epické fantasy.  (…) Bylo, nebylo jedno království… V něm vládl Trat’Hys zvaný Železoruký. Třebaže si uměl zjednat pořádek v zemi, nedokázal si získat respekt a lásku vlastního syna.  Žila tam také dívka Lheiwen, leč její krása a odvaha se staly spíše přítěží než předností. Stačilo k tomu vzepřít se dotěrnému tyranovi z dobré rodiny. Kapitán Garro nalezl svůj domov až na moři. Muž se zvráceným smyslem pro čest, nemilosrdný k nepřátelům a zrádcům; přesto v hloubi duše zlomený po ztrátě milované Altezíny, po níž mu zbylo jen jméno, které dal své lodi.

Věru, tři zdánlivě nesouvisející osudy odehrávající se v odlišných časových liniích, přesně takový jest úvod do série Ptačí srdce. (…)

Vyprávění probíhá v er-formě minulého času a zpravidla se střídají perspektivy hlavních hrdinů, nejprve dvou, načež se zhruba ve druhé třetině připojí třetí (ačkoliv se vyskytnou i výjimky, kdy dostane prostor někdo úplně jiný, viz prolog či epilog). Dokonce si občas můžete připadat, jako byste se snažili vnímat naráz několik různých knih…

Stopy trvají průměrně půl až tři čtvrtě hodiny a poslech vyžaduje pozornost, jinak by vám mohla utéct skrytá vodítka a zajímavé myšlenky. Rovněž si vychutnáte krásu jazyka, neb z hlediska slohu dosahuje dílo vskutku vysoké kvality. Popisy prostředí rozproudí představivost a navodí atmosféru, zatímco postavy se pozvolna vyvíjejí a odhalují svá nitra až na dřeň. Obrňte se ale vůči časovým skokům a pomalému rozjezdu. (…)

Erenézské království se dělí na jedenadvacet krajin (v průběhu se ovšem tento počet mění v závislosti na momentální válečné situaci), přičemž každou spravuje tzv. krajeprávce. Tyto dílčí oblasti spadají pod svrchovanou vládu krále, jehož pozice se stvrzuje pozřením agarhenů, nadpozemských entit o velikosti drobného kamene – sice přivedou svého nositele až na pokraj smrti, shledají-li ho však vhodným, poskytnou mu nezměrnou moc. Ano, trochu nechutný námět, ale nepopiratelně originální.

Magie funguje na principu čerpání mízy z živých bytostí (případně rostlin), a takto získanou energii lze potom využít k sesílání kouzel. Ne tak docela etický systém nejednou přivede hrdiny k úvahám o větším a menším zlu. Na své si přijdou rovněž milovníci okázalých bitev, jež nepostrádají syrovost a strategii, a nechybí ani dalekosáhlé úklady či šokující zvraty.

Charaktery si dříve nebo později jistě oblíbíte, protože jsou prostě lidské. Mají své světlé i stinné stránky a rádi s nimi budete prožívat veškeré radosti i strasti. Ucítíte tíhu zodpovědnosti na Trat’Hysových bedrech, společně s Lheiwen posbíráte střípky roztříštěných iluzí a po boku Garra se naučíte čelit vlastním démonům. A dost možná podlehnete též kouzlu antagonistů, protože pro svá jednání mají uvěřitelnou motivaci. (..)

Interpretace se zhostil Vojtěch Hamerský alias eclectic.reader, jenž se postaral o příjemný projev se špetkou zasněnosti a obrovskou porcí elánu. Hudební doprovod sestává z melancholicky vybrnkávané melodie, která sice tematicky s obsahem ladí, ale po pár opakováních snadno omrzí. Přesto má audiokniha díky šikovnému narátorovi a vynikajícímu příběhu potenciál konkurovat produkci velkých vydavatelství!

Najdou se samozřejmě tací, pro něž bude dílo nestravitelně nudné nebo zbytečně komplikované. Doporučila bych ho proto zejména náročnějším čtenářům a posluchačům tíhnoucím k postupně budovaným světům a mnohovrstevnatým postavám. Žánr epické fantasy konečně získal svůj ekvivalent Naslouchače. (…)

Jan Hamouz rozhodně na knižní scénu nepřišel jako zeman z Nemanic, jeho povídky se objevily například ve sbornících Žoldnéři fantazie. Román Poloviční král vydalo v roce 2018 nakladatelství Host coby autorův debut, loni následovaný druhým dílem Třetí ucho a údajně se usilovně pracuje na pokračování.

Subjektivní názor: Jelikož se v mém okolí na knihu pěla obrovská chvála, očekávání bylo opravdu velké. A přiznám se, že mi trvalo docela dlouho pochopit, co na tom všichni mají… Velmi za to vděčím právě audio-zpracování, díky němuž jsem se nemusela nutit do čtení vleklého rozjezdu, kde zhola nic nedávalo smysl – stačilo se jen zaposlouchat a nechat se unášet příběhem, až se mi dějové linie v hlavě jakž takž pospojovaly do širšího kontextu a postavy přirostly k srdci.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)