Bol dvakrát pán Lamberto (Byl dvakrát pan Lamberto, 2022)

Gianni Rodari. Překlad Mária Štefánková. Obálka a režie Ján Mikuš. Grafická úprava Ján Humaj.

Natočeno 2022. Vydalo KC Diera do sveta o.z. v roce 2022 (1 CD MP3). Ukázka k poslechu zde.

Pozn.:  Bláznivý príbeh bohatého milionára, plný neskutočných zvratov. Uprostred hôr sa nachádza jazero d´Orta, uprostred jazera ostrov San Giulio, na ostrove krásna vila, v ktorej žije staručký, deväťdesiatštyriročný pán – barón Lamberto. Počas pobytu v Egypte akýsi mudrc prezradí barónovi tajomstvo faraónov: Muž, ktorého meno sa vyslovuje, žije. Táto prorocká veta stáva sa kľúčovým bodom celého príbehu. Starec si nájme šiestich zamestnancov, ktorí v podkroví jeho vily za bohatú odmenu bez prestania vyslovujú jeho meno. A hľa, stane sa zázrak: barón začne mladnúť, choroby miznú jedna po druhej, začne športovať, až jedného dňa… Jeden z najvtipnejších talianských spisovateľov pre deti a mládež, zakladateľ modernej detskej literatúry!

Gianni Rodari (1920 – 1980), taliansky spisovateľ a novinár, ktorí sa preslávil predovšetkým svojou tvorbou pre deti. Mnohí ho považujú za najvýznamnejšieho talianskeho spisovateľa 20. storočia pre deti a mládež, ako aj za zakladateľa modernej detskej literatúry. Ešte v útlom veku prišiel o otca a mama ho spolu s dvoma bratmi vychovávala sama. Aj keď za druhej svetovej vojny pre podlomené zdravie nemusel narukovať, prišiel o dvoch najlepších priateľov, ako aj o brata, ktorý zahynul v koncentračnom tábore. Tieto udalosti významne ovplyvnili jeho tvorbu.  Autorovo srdce vždy stálo na strane detí, a to najmä tých utláčaných a slabších. Jeho príbehy sú výbuchom žriedla nekonečnej autorskej fantázie, humoru a absurdity a rozvíjajú v deťoch dobré vlastnosti bez zbytočného mentorovania. Na tie časy invenčný prístup vytvoril charakteristické črty jeho autorského rukopisu, ktorý je príťažlivý aj pre dnešné deti. Po získaní Ceny H. Ch. Andersena autorovo medzinárodné renomé ešte vzrástlo a jeho dielo preložili do početných jazykov.

Ján Mikuš (1984) scenárista a režisér. Vyštudoval réžiu na JAMU, pre Rádio Devín píše a režíruje rozhlasové hry pre dospelých, ale aj pre deti. Je spoluzakladateľ kultúrneho centra Diera do sveta v Liptovskom Mikuláši. Venuje sa audiovizuálnemu umeniu, výtvarnej tvorbe a mnohým iným bláznovstvám. Má dcéru Jasnu, ktorá miluje audio-príbehy.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)