Nebojte se klasiky! – Slavné opery (2013)

operyPřevyprávěné příběhy slavných oper s hudebními ukázkami. Libreto Karel Sabina (1), Jaroslav Kvapil (2), Emanuel Schikaneder (3), Henri Meilhac (4) a Ludovico Hálévi (4). Úprava libret Jan Jiráň. Hudba Bedřich Smetana (1), Antonín Dvořák (2), Wolfgang Amadeus Mozart (3),  Georges Bizet  (4). Režie Jan Jiráň.

Prodaná nevěsta
Osoby a obsazení: vypravěčka (Libuše Šafránková), Jeník (David Novotný), Mařenka (Andrea Elsnerová), Kecal (Jiří Lábus), Vašek (Petr Vacek), Ludmila (Naďa Konvalinková), Krušina (Ladislav Gerendáš) a další.

Rusalka
Osoby a obsazení: vypravěč (Luděk Munzar), Rusalka (Klára Sedláčková – Oltová), vodník (Ilja Racek), princ (Vojta Dyk), cizí kněžna (Tatiana Wilhelmová), ježibaba (Jana Synková), hajný (Oldřich Navrátil) a další.

Kouzelná flétna
Osoby a obsazení: vypravěč (Marek Eben), Tamino (Jan Potměšil), Papageno (Ivan Trojan), Pamina (Dana Černá), královna noci (Taťjana Medvecká), Sarastro (Josef Somr), Monostatos (Jiří Lábus), kněz (Jaroslav Satoranský), Papagena (Klára Issová – Trojanová) a další.

Carmen
Osoby a obsazení: vypravěč (Ivan Trojan), Carmen (Tereza Bebarová), José (Ondřej Vetchý), Escamillo (Robert Jašków), Mikaela (Klára Issová – Trojanová), Zuniga (Michal Pavlata), Dancair (Radek Holub) a další.

Natočeno 2013. Vydal Radioservis, květen 2013 (4CD).

Obsah: CD 1. PRODANÁ NEVĚSTA (CR0654-2, EAN 8590236065420, celkový čas 70:38) – CD 2. RUSALKA (CR0655-2, EAN 8590236065529, celkový čas 74:56) – CD 3. KOUZELNÁ FLÉTNA (CR0656-2, EAN 8590236065628, celkový čas 75:57) – CD 4. CARMEN (CR0657-2, EAN 859023606572, celkový čas 60:14). Také jako komplet 4CD.

Pozn.: Slavnostní prezentace projektu s besedou proběhne na veletrhu Svět knihy Praha v sobotu 18. 5. 2013 v 10 hodin ve Velkém sále, Výstaviště Praha – Holešovice. Účast přislíbili Jan Jiráň, Naďa Konvalinková, Jiří Lábus a Luděk Munzar, besedu bude moderovat Vladimír Kroc. Následovat bude autogramiáda na stánku Českého rozhlasu a vydavatelství Radioservis – L820.

Cíle a zaměření projektu Nebojte se klasiky!!! – Slavné opery
Jedním z hlavních cílů projektu je otvírat dětským posluchačům zdánlivě uzavřený a odtažitý svět opery. Tyto převyprávěné příběhy slavných oper s hudebními ukázkami z archivu Českého rozhlasu, přiblíží dětem ale i dospělým obsah oper tak, aby jim porozuměli a dokázali je ocenit. Operní postavy na CD ztvárnili např. Vojta Dyk, Tatiana Vilhelmová, Ivan Trojan, Jiří Lábus, Ondřej Vetchý, Petr Vacek, Libuše Šafránková, Marek Eben a mnozí další. (anotace)

Víte, kdo je v české národní opeře Bedřicha Smetany ona titulní Prodaná nevěsta? Kdo a komu jí vůbec prodal? A jak se ve skutečnosti jmenuje Jeník Horák, který přišel „z daleka, až od moravských hranic“? Na tyto otázky vám odpoví dramatizace Jana Jiráně podle libreta Karla Sabiny v podání známých českých herců a s mnoha ukázkami hudebních pasáží jednoho z nejslavnějších děl české operní literatury.

Víte, proč se hlavní hrdinka Dvořákovy pohádkové opery Rusalka rozhodla nebýt dál vílou a stát se člověkem? A kdo jí v tom pomáhal a co vše pro to musela obětovat? Na tyto otázky vám odpoví dramatizace Jana Jiráně podle libreta Jaroslava Kvapila v podání známých českých herců a s ukázkami hudebních pasáží jednoho z nejslavnějších děl nejen české, ale i světové operní literatury.

Víte, kdo a k čemu potřebuje Kouzelnou flétnu z názvu poslední Mozartovy opery? Je Sarastro opravdu jen zlotřilec, který unesl dceru Královny noci? Najde ptáčník Papageno svou vysněnou manželku? Na tyto otázky vám odpoví dramatizace Jana Jiráně podle libreta Emanuela Schikanedera v podání známých českých herců a s ukázkami hudebních pasáží jednoho z nejslavnějších děl světové operní literatury.

Víte, za jaký přečin má voják José odvést do vězení titulní hrdinku Bizetovy opery Carmen? Jak se vlastně dostal José mezi pašeráky? A pomohla mu milující Mikaela vrátit se opět k počestnému životu? Na tyto otázky vám odpoví dramatizace Jana Jiráně podle libreta Henriho Meilhaca a Ludovica Háléviho v podání známých českých herců a s ukázkami hudebních pasáží jednoho z nejslavnějších děl světové operní literatury.

Dramatizace a režie: Jan Jiráň

Stále v nabídce:
Nebojte se klasiky!!! – 8CD čeští a světoví skladatelé

V rámci hudebního projektu Nebojte se klasiky!!! Bylo vydáno i 8CD s tématikou vážné hudby určených zejména dětem věkové hranice přibližně od 8–12 let. Kolekce CD Nebojte se klasiky!!! Více informací získáte na www.nebojteseklasiky.cz. CD koncipujeme jako klasická audio CD zacílená na dětského posluchače. Na jednotlivých CD se ve spravedlivém poměru střídají hudební ukázky s patřičným výkladem v podání herců. Tematickou linku první kolekce 8 CD tvoří slavní skladatelé. Pro začátek jsme z bohaté nabídky klasické hudby vybrali čtyři české a čtyři zahraniční skladatele. Na CD první kolekce projektu představujeme Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů. Ze zahraničních skladatelů pak Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadea Mozarta, Ludwiga van Beethovena a Petra Iljiče Čajkovského. Svět vážné hudby v první kolekci projektu Nebojte se klasiky!!! „nevážně“ otevírají herci Vanda Hybnerová a Saša Rašilov, kteří svým vyprávěním s hudebními ukázkami dětskému posluchači přibližují klasická hudební díla a jejich slavné autory. Na přebalu CD naleznou posluchači skladatelův životopis a nápadité pozvánky na „výlety se skladateli“ na místa se skladatelem a jeho životní cestou nějakým způsobem spjatá.

Internetová stránka Nebojte se klasiky!!!
Důležitou a neodlučitelnou částí projektu je reprezentativní webová stránka www.nebojteseklasiky.cz, která rozšiřuje možnosti dané CD formátem o penzum interaktivních doplňkových materiálů a která bude postupně doplňována o nové informace ruku v ruce s přibývajícími kolekcemi v rámci projektu Nebojte se klasiky!!!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)