Insider Podcast #19 – René Zavoral (2019)

Připravili Michal Půr a Tomáš Jirsa.

Hovoří René Zavoral.

Natočeno 2019. Webová premiéra 7. 11. 2019 (Info.cz, 12:30 h.).

Lit.: anonym: Šéf ČRo: Ve veřejnoprávním médiu se vzdáváte práv a svobod. Kolegové si to musí uvědomit. In web Info.cz, 7. 11. 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Šéf Českého rozhlasu René Zavoral se postaral o pořádný rozruch, když do veřejnoprávního média přivedl moderátora Luboše „Xavera“ Veselého. Ten čelí kritice některých médií a částečně i Rady pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli své vstřícnosti v rozhovoru s premiérem Andrejem Babišem. „Médiím unikl Petr Gazdík, Alexandr Vondra, Adam Vojtěch a další. Ale když se hostem stal premiér, tak nastal problém,“ říká Zavoral v nejnovějším díle podcastu Insider.

Za Xavera se šéf ČRo jednoznačně postavil a jeho show, která je zaměřena především na starší věkovou skupinu v regionech, rozhodně rušit nehodlá. Navíc upozorňuje, že v minulosti stejné pořady na veřejnoprávním rozhlase existovaly a nikdo je nekritizoval. „Je s podivem, že žádný z posluchačů si nestěžoval, že se na stanici Dvojka vysílal pořad Kontakt, kde se střídal jeden politik za druhým. Před třemi lety to problém nebyl, teď to problém je,“ říká šéf Českého rozhlasu.

Zavoral v pořadu Tomáše Jirsy a Michala Půra mimo jiné komentuje i vztahy s šéfem České televize Petrem Dvořákem. S ním má prý korektní vztahy a uvědomuje si, že veřejnoprávní televize je mocnější médium. „Rozhlasáci tu práci dělají s velkou mírou pokory a respektu. K objektivitě, k rozmanitosti. A s velkou mírou obezřetnosti vůči jakémukoliv aktivismu. A teď nechci říci, že je tomu jinak v České televizi,“ uvedl.Zavoral ČT chválí za vydání manuálu pro chování redaktorů na sociálních sítích, ale zároveň upozorňuje na jeho zatím neznámou vymahatelnost. Zaměstnanci podle něj nicméně musí počítat s tím, že práce ve veřejnoprávním médiu má svá omezení. „Nesmažete ze sebe, že jste zaměstnanec veřejnoprávního média. Oni si často myslí, že jsou soukromé osoby, což samozřejmě nejsou. V momentě, kdy vstoupíte na půdu veřejnoprávního rozhlasu, tak se prostě některých práv a svobod vzdáváte. To si musí mnoho kolegů uvědomit,“ upozorňuje šéf ČRo.

Pokud chcete vědět, co si René Zavoral myslí o prodeji TV Nova, oligarchizaci médií či o LGBT tématice na vlnách rozhlasu, pusťte si nejnovější díl podcastu Insider.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)