Kolaps 1/?? (2020-2022)

Podcast webového portálu A2arm (Alarm) připravují a moderují redaktoři Alarmu Jan Bělíček a Pavel Šplíchal.

Natočeno 2020. Webová premiéra 1. dílu 22. 2. 2020.

Obsah: 1. Pavel Barša. Webová premiéra 22. 2. 2020. – 2. Daniel Prokop. Webová premiéra 6. 3. 2020. – 3. Zora Hesová. Webová premiéra 30. 3. 2020. – 7. Markéta Křížová. Webová premiéra 13. 8. 2020 (A2arm, 59 min.). – 8. Milena Bartlová. Webová premiéra 2. 9. 2020. K poslechu zde.

59. Johana Kotišová – Novináře v Babišových médiích drží hypotéky i pocit vlastní autonomie. Webová premiéra 15. 2. 2022. K poslechu zde.

Lit.: Bělíček, Jan – Šplíchal, Pavel: Kolaps #1: Pavel Barša: Postavení Evropské unie v mezinárodní politice je trapné. In web A2arm, 22. 2. 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V prvním díle nové podcastové série Kolaps byl hostem profesor Pavel Barša z Ústavu politologie Filozofické fakulty UK. V takřka hodinovém interview jsme se věnovali situaci na Blízkém východě, prohře labouristů v britských volbách a budoucnosti levicové politiky.

Nový rok začal velmi drasticky. Spojené státy dronovým útokem zavraždily íránského generála Kásima Sulejmáního na letišti v Bagdádu. Od tohoto problematického útoku jsme se s politologem Pavlem Baršou dostali až k obecným otázkám dnešní mezinárodní politiky a především k měnícímu se postavení USA. Proč podle Barši už v současnosti není světová válka možná a jak vypadají dnešní válečné strategie? Prohru Jeremyho Corbyna v britských parlamentních volbách mnozí komentátoři považují za definitivní porážku levicové politiky, ale je tomu skutečně tak? Existují v současné Evropě vůbec nějaké dobré příklady levicového vládnutí? Můžeme říct, že je levicová politika momentálně v hluboké krizi? A jak by se z ní mohla dostat? A co na to KSČM? Podcast Kolaps připravují a moderují redaktoři Alarmu Jan Bělíček a Pavel Šplíchal.

Lit.: Bělíček, Jan – Šplíchal, Pavel: Kolaps #2: Daniel Prokop: Nejsme rovnostáři. České výdaje na sociální stát jsou podprůměrné. In web A2arm, 6. 3. 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Hostem podcastové série Kolaps je sociolog Daniel Prokop, který nedávno vydal knihu Slepé skvrny. Hovořili jsme o mýtu rovnostářského Česka, ideologické zaslepenosti, populismu, migrační krizi i problémech českého daňového systému.

Kniha Slepé skvrny sociologa Daniela Prokopa sbírá od začátku ledna, kdy vyšla, jednu pozitivní recenzi za druhou, navíc od kritiků z různých částí názorového spektra. Prokop se v ní zaměřuje na chronické problémy české společnosti, jakými jsou chudoba, sociální vyloučení, vzdělávání, diskriminace, rasismus nebo majetková nespravedlnost. Jeho sociologické analýzy překvapují svou přesvědčivostí a schopností vyvrátit mnohé stereotypy a mýty, které si o sobě tak rádi vytváříme. Od střízlivé analýzy české společnosti a politiky jsme se dostali ke kritice daňových rájů a globálního kapitalismu, který za posledních sto let udělal podle Prokopa pro snížení chudoby a nerovností opravdu velmi málo.

Lit.: Bělíček, Jan – Šplíchal, Pavel: Kolaps #3: Zora Hesová: Musíme opustit jazyk kulturních válek. In web A2arm, 30. 3. 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: S politoložkou a arabistkou Zorou Hesovou jsme diskutovali o konzervativních revolucích, kulturních válkách, islámu, křesťanství nebo o volbách na Slovensku.

Dalším hostem podcastu Kolaps byla Zora Hesová, odborná asistentka v Ústavu politologie Univerzity Karlovy, která se věnuje kulturním válkám, islámské politice a ideologii a v poslední době také konzervativnímu obratu v politice na Západě. „Dlouho jsem se zabývala islámskou filosofií a politikou v islámských zemích a také osudy arabského jara, které se od velké mobilizace ve prospěch svobody a schopného státu, posunulo k tomu, že ve všech těch zemích zavládlo obnovené státní autoritářství nebo veškerou politiku ovládly náboženské konzervativní islámské skupiny, anebo skupiny, které definovaly politiku jako boj o identitu,“ říká Hesová. Když se začala podobná politika o pár let později silně projevovat i na Západě, začala se o ni více zajímat.

Lit.: Bělíček, Jan – Šplíchal, Pavel: Kolaps #7. Markéta Křížová: Také české země byly navázány na otrokářský systém. In web A2arm, 13. 8. 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: S historičkou a etnoložkou Markétou Křížovou jsme v novém dílu podcastu Kolaps probírali nedávné protesty ve Spojených státech a jejich souvislost s otrokářstvím, z něhož v minulosti profitovaly i české země.

Při českých debatách o nedávných protestech proti rasismu a policejnímu násilí ve Spojených státech citelně chyběly znalosti o dějinách otroctví a koloniální historii evropských a amerických zemí. Všem těmto otázkám se na nejvyšší akademické úrovni věnuje profesorka Markéta Křížová, která působí na Středisku iberoamerických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Má za sebou úctyhodnou odbornou i popularizační činnost – vydala desítky odborných článků a hned několik knih především o dějinách Střední a Jižní Ameriky, ale také o starodávných Incích, aztéckých a mayských civilizacích anebo právě také o dějinách otroctví v Severní Americe a o takzvané transatlantické cestě. Ve speciálním živém natáčení podcastu Kolaps před živým publikem v Divadle Archa jsme si s Markétou Křížovou povídali i o tom, jak byly na otrokářský systém navázány české země a jaké koloniální ambice mělo rodící se Československo. (…)

Lit.: Bělíček, Jan – Šplíchal, Pavel: Pracovní podmínky nejohroženějších lidí ovlivňují situaci všech pracujících, říká právnička Homfray. In web A2arm, 21. 7. 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pracovní práva, zakázková ekonomika, Uber Files, situace zaměstnanců v současné geopolitické konstelaci, inflace, pravicová vláda, energetická krize a role odborů v tom všem – to byla témata Kolapsu s odborovou právničkou Šárkou Homfray.

V novém vydání podcastu Kolaps jsme si povídali o turbulentních časech, krizích, práci, odměňování pracujících i současné ekonomické situaci. Do studia dorazila stálá autorka Alarmu, publicistka, feministka, ale především právnička Odborového svazu státních orgánů a organizací Šárka Homfray. Evropská unie nyní projednává novou směrnici o platformové práci a deník Guardian pod označením Uber Files zveřejnil investigativní článek o byznysových praktikách jednoho ze světových gigantů platformového kapitalismu. S Šárkou Homfray jsme se bavili právě o nejnovější kauze společnosti Uber, o zakázkové ekonomice v Evropě i v Česku, ale také o vlivu aktuální geopolitické, inflační i energetické krize na českou společnost.

V deníku Guardian minulý týden vyšla dlouhá investigativa odkrývající interní komunikaci společnosti Uber. Článek čtenářům poskytuje detailní vhled do fungování této globální korporace. Kauza je momentálně známá jako Uber Files. Co tě na zjištěních Guardianu překvapilo nebo zaujalo?

Nepřekvapilo mě vlastně nic. Model lobbování mezinárodní korporace a používání obrovských sum peněz pro tyto účely je něco standardního. Nedá se říct, že by Uber v tomto ohledu fungoval jinak než kdokoliv jiný. Zaujalo mě ale cílení Uberu na nejvýše postavené politiky v Evropě. To může být známkou vysokých cílů, nebo naopak nerealistických očekávání toho, co mohou tito politici na konkrétním trhu reálně udělat. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)