Ptám se já – Petr Smejkal (2021)

Připravila Marie Bastlová. Editorka Eliška Dokulilová.

Hostem byl šéf IKEM a šéf skupiny MeSES Petr Smejkal.

Natočeno 2021. Webová premiéra 13. 5. 2021 (Seznam Zprávy, 13:15 h.; 26 min.).

Lit.: Bastlová, Marie: Smejkal: Do hospody bez testu? Vyvést nebo zavolat policii. Jako s opilci. In web Seznam Zprávy, 13. 5. 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Od pondělí přijde další vlna rozvolnění. Otevřou se v omezeném režimu zahrádky restaurací a povolí se první kulturní akce. Nespěchá opět Česko?

Hostem Ptám se já byl epidemiolog IKEM a šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal.

Čtvrtý rozvolňovací balíček by se měl realizovat v případě dosažené incidence 75 nakažených na 100 tisíc obyvatel za 7 dní. Pozitivní vývoj podle skupiny sice naznačuje, že by této hranice mohlo být dosaženo v týdnu od 17. května. „Vyhráno nemáme, ale můžeme si asi říct, že k žádné další čtvrté nebo páté vlně nedojde. Může ale přijít mutace, která prolomí všechna očkování a bude naprosto resistentní,“ varoval v rozhovoru Smejkal, podle kterého je třeba soustředit se na očkování.

A důležitou roli podle něj budou hrát i testy – především na školách, kam se na podzim vrátí děti, ale nejen na nich. „Z mého pohledu bychom každého člověka, který přijede ze zahraničí, měli otestovat. I ty očkované, tady bych výjimku nedělal. Každého a z jakéhokoliv zahraničí. A u každého provést sekvenace,“ varoval Smejkal před rizikem mutací. Dodal ovšem, že ty, které doposud známe, naštěstí zatím proti očkování rezistentní nejsou. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)