Ptám se já – Danuše Nerudová (2021)

Připravila Veronika Sedláčková. Editorka Eliška Dokulilová.

Hovoří ekonomka a rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Natočeno 2021. Webová premiéra 14. 9. 2021 (Seznam Zprávy, 14:40 h.; 23 min.).

Lit.: Sedláčková, Veronika: Důchody Čechů na dluh? To není jediná tikající bomba, varuje Nerudová. In web Seznam Zprávy, 14. 9. 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na důchody se bude půjčovat. Ministerstvo financí s tím už počítá v rozpočtu a to zneklidňuje opozici i odborníky. Kde vzít na dluh vyšším důchodům?

Hostem Ptám se já byla ekonomka, rektorka Mendelovy univerzity a předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová.

Deficit důchodového účtu se prohlubuje. Příští rok by měl být o víc než 12 miliard korun vyšší než letos a Ministerstvo financí počítá s tím, že si kvůli tomu bude muset půjčit víc než 36 miliard. Hlavně kvůli růstu penzí v příštím roce. Poslanci schválili na konci července zvýšení průměrného důchodu o 300 korun měsíčně nad zákonnou valorizaci, čímž prohloubili schodek o víc než deset miliard korun. „Je potřeba si uvědomit, že hranice příjmové chudoby je 13 640 korun. Máme 120 tisíc důchodců, kteří mají důchod nižší než 10 tisíc korun. Ale řešení, co je na stole, je na dluh, tedy na úkor životní úrovně budoucích důchodců,“ kritizuje v rozhovoru Nerudová. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)