Na dotek Petra Viziny – Petra Hůlová (2021)

Podcast připravil Petr Vizina.

Natočeno 2021. Webová premiéra 22. 9. 2021 (Aktuálně.cz, 19:00 h.; 28 min.).

Lit.: Vizina, Petr: Podcast Na dotek: Ukazuji dětem, že i dnes žijeme v ideologii, říká Hůlová. In web Aktuálně.cz, 22. 9. 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Se spisovatelkou Petrou Hůlovou o dvou významech slova komunismus, Dubčekovi nabízejícím cigaretu a dětských mobilech ve schránce na dopisy.

Na počátku své spisovatelské dráhy byla Petra Hůlová jakýmsi zázračným dítětem české prózy. Za debut nazvaný Paměť mojí babičce vydaný roku 2002 získala jak nejvýznamnější zdejší literární cenu Magnesia Litera, tak prvenství v Knize roku Lidových novin, naší nejstarší anketě svého druhu. K trofejím brzy přibyla Cena Jiřího Ortena za prózu Umělohmotný třípokoj a Cena Josefa Škvoreckého za román Stanice Tajga.

Teď, téměř o dvě desítky let později, právě děti začínají hrát v díle Petry Hůlové stále důležitější roli. V novele Macocha sledují přes skleněnou výplň dveří matku, která se snaží pokračovat v kariéře spisovatelky a zároveň nezešílet. Neúspěšně. Knize Zlodějka mýho táty dal název zase chlapec, který se nechce smířit s tím, čemu říkáme střídavá péče. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)