Vlevo dole – Deagrofertizace státu vypukla. Jak ale poznat Babišovy lidi? (2022)

Jak poznat, kdo je nadstranický odborník a kdo Babišem dosazený pomocník Agrofertu? Podcast připravili Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková.

Natočeno 2022. Webová premiéra 26. 1. 2022 (Seznam Zprávy, 12:00 h.; 35 min.).

Lit.: Stuchlíková, Lucie – Dolejší, Václav: Vlevo dole: Deagrofertizace začala. Vláda naráží na odpor a Babiš se brání. In web Seznam Zprávy, 26. 1. 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Premiér Petr Fiala sice zavelel k slibované „deagrofertizaci“ státní správy, té ale brání služební zákon. Především ministři financí Zbyněk Stanjura a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek přitom říkají, že na svých úřadech vstoupili doslova na nepřátelská území.

Narážejí prý na odpor a bojkot několika vysokých úředníků, které si na ministerstva přivedlo hnutí ANO. A Andrej Babiš samozřejmě dobyté kóty hodlá bránit. Už kritizuje vládu, že chce vyházet schopné odborníky, které tam on přivedl, a místo nich nastrčit na ministerstva kamarády.

Téma pro politický podcast Vlevo dole Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové. „Tohle je pěkná ukázka dvou extrémů. Služební zákon, který měl zabránit masivním čistkám úřednictva během střídání moci, nakonec brání vládnout, protože noví ministři se pořádně nikoho nemohou zbavit a přivést si vlastní nejbližší spolupracovníky,“ říká Dolejší. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)