Hladina bolesti (2022)

Jiří Pasz. Podcastový dokument o životě s migrénou. Dramaturgie a hudba Adam Voneš. Režie Jiří Pasz a Adam Voneš.

Natočeno 2022. Webová premiéra 27. června 2022 (Hate Free, 27 min.) v cyklu Exteriéry.

Lit.: Pasz, Jiří: Hladina bolesti. Audiodokument o životě s migrénou. In web HateFree, 27. 6. 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Migréna je společensky i odborně podceňovaná diagnóza. Lidem, kteří s migrénou žijí, tato nemoc výrazně ovliňuje osobní, rodinný i pracovní život. Často tak silným způsobem, který hraničí s invaliditou.

Výzvu nepředstavují jen bolesti a ostatní zdravotní komplikace, které s sebou migréna přináší. Stejně závažným a často i závažnějším problémem se následně stává stigmatizace ze strany společnosti, zaměstnavatelů, ale bohužel také odmítání a ponižování od samotných lékařů.

Co se v člověku odehrává, když ho pohltí migréna? Audiodokument Hladina bolesti přináší autentické nahrávky čtyř lidí, kteří v jejím průběhu popisují, co právě prožívají. Dokument přináší také pohled odborníků. Jak se s migrénou žije a co můžeme pro migreniky udělat? (…)

Jiří Pasz vystudoval Humanitární a sociální práci v Olomouci a Mezinárodní rozvojová studia v Utrechtu. Pracoval jako sociální pracovník či na destigmatizaci lidí s duševním onemocněním. Fotil pankáče v Barmě, psal o dětských vojácích v Ugandě a natočil dokument o prostitutkách v Nepálu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)