Dobrovský & Šídlo – Prezident pro „všechny slušný lidi“. Bude to stačit? (2023)

Petr Pavel byl zvolen českým prezidentem. Co od něj můžeme čekat? Jaké nároky bychom na něj měli mít? V čem může spočívat jeho největší síla a v čem slabost? 50. díl podcastu připravili Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Natočeno 2023. Webová premiéra 3. 2. 2023 (PodBean, 76 min.).

Lit.: Sedmidubský, Jan: Dobrovský & Šídlo: Co čekat od nové hlavy státu. A proč se nenechat unést kýčem. In web Paměť národa, 3. 2. 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Očekávání vede ke zklamání nejen podle Cimrmana. V politické realitě zvlášť. Zvolením Petra Pavla prezidentem jsme si uchovali šanci na západní ukotvení naší země. To je samo o sobě skvělá zpráva, jejíž význam lze sotva přecenit. Ale zároveň bychom si neměli myslet, že se tu odehrává nějaké pokračování listopadu 1989, i když atmosféra po volbách k tomu místy sváděla a někteří to tak v rovině emocí mohli pociťovat.

Do přímo zvoleného a v jistém smyslu „nepolitického“ kandidáta si může každý promítat své touhy. Mezi ně patří i nejasný pocit, že prezident může být – v kontrastu k běžnému politickému provozu – jakýmsi novým představitelem občanské společnosti. Svádí k tomu i fakt, že na rozdíl od svých dvou předchůdců nový prezident nevzešel z líhně politických stran. Jeho výchozí pozice je tak poměrně svobodná, ale zároveň riziková.

„Prezidenta prověří první krize,“ říká Jindřich Šídlo a připomíná situaci v létě 2013 po prvním zvolení Miloše Zemana. „Zeman tehdy ukázal, jak se chová predátor. Člověk, který si přišel politiku podřídit.“

Jan Dobrovský doplňuje: „Byla to pro něj příležitost zkusit si rychle zavést poloprezidentský systém, který by určoval tón politiky bez ohledu na to, která strana má zrovna v parlamentu většinu.“ „Protože by si vytvářel většinu vlastní,“ souhlasí Jindřich Šídlo, „a pak to vlastně dělal v politice neustále.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)