5:59 – Proč v Česku chybějí lékaři (2023)

Zejména některé pohraniční oblasti Česka trápí nedostatek praktických lékařů. Připravila Lenka Kabrhelová. Editor a koeditor Matěj Válek, Dominika Kubištová. Sound design a hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, ČT24 (Jakub Železný), ČT1, TV Nova.

Hovoří Iva Bezděková, reportérka Deníku N zabývající se zdravotnictvím.

Natočeno 2023. Webová premiéra 28. 3. 2023 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 25 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: Proč v Česku chybějí lékaři. In web Seznam Zprávy, 28. 3. 2023 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: V Česku chybí pediatři, zubaři i praktičtí lékaři. Jenom v dětské všeobecné medicíně schází na 300 ordinací, nejdál dojíždějí s dětmi rodiče v Moravskoslezském, Karlovarském, ale i Středočeském kraji. Nedostatek lékařů hlásí i další obory. Co nebo kdo za to může? (..)

Česko se potýká s nedostatkem lékařů v některých oborech. Přesto data Ústavu pro zdravotnické informace a statistiku (ÚZIS), která si vyžádal Deník N, ukazují, že celkový počet doktorů se za posledních devět let zvýšil. A to asi o čtyři tisíce lékařských úvazků.

„Nejsou to jenom statistiky. Potvrzují to i (velké státní a krajské) nemocnice, ve kterých jsme se zeptali na konkrétní vývoj,“ popisuje Iva Bezděková, reportérka Deníku N zabývající se zdravotnictvím. V regionálních nemocnicích, kde potřebují chirurgy nebo internisty, se nicméně situace nezměnila.

A stále jsou navíc obory, které chybí ve všech zařízeních i krajích. Jde zejména o pediatry, stomatology, praktické lékaře, infektology nebo geriatry. „Pro lékaře to není atraktivní,“ říká Bezděková. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)