5:59 – O náměstkovi, který utekl oknem: Není to jen komedie (2024)

Připravila Lenka Kabrhelová. Editor a koeditor Matěj Válek, Dominika Kubištová. Sound design David Kaiser. Hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy.

Hovoří  investigativní reportér Seznam Zpráv Lukáš Valášek.

Natočeno 2024. Webová premiéra 17. 1. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 29 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: „Lakmusový papírek důvěryhodnosti.“ Mlžení o útěku z WC není jen komedie. In web Seznam Zprávy, 17. 1. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kauzy ministerského náměstka Antonína Stanislava se vrší a vzbuzují nové otazníky kolem jeho působení na resortu spravedlnosti i dalších pozicích. Na otázky dlouho odmítal odpovídat, před novináři utíkal a na sociálních sítích tvrdil, že se snaží pošpinit jeho jméno. Teď otočil. Jak své působení vysvětluje? (…)

Problémy náměstka Antonína Stanislava (ODS) z Ministerstva spravedlnosti narůstají. Nejdříve na něj whistleblower podal protikorupční podnět, poté musel vysvětlovat nejasnosti kolem smluv v domově pro seniory, který vede. A navíc přes okénko na WC prchl před dotazy reportérek po jednání zastupitelstva ve Rtyni v Podkrkonoší.

Poslední zmíněný čin nedokázal vysoce postavený úředník věrohodně vysvětlit ani během nedávného rozhovoru pro Seznam Zprávy. A to i přesto, že se ho na událost reportéři zeptali více než desetkrát.

„On se tomu velmi aktivně vyhýbal, bránil. Neustále opakoval, že už je to pro něj ukončená záležitost. A my jsme se mu snažili vysvětlit, že pro voliče, kteří chtějí vědět, jestli náměstek ministra lže, nebo nelže, to ukončená záležitost není,“ popisuje v podcastu 5:59 investigativní reportér Seznam Zpráv Lukáš Valášek.

Jen pro připomenutí: Stanislav donedávna se Seznam Zprávami téměř nekomunikoval, redakce se proto rozhodla za ním vydat do Rtyně, kde měl na zasedání zastupitelstva mluvit o nejasnostech kolem uzavírání smluv v domově důchodců. Nakonec k tomu nedošlo a dvojice novinářek ho tak oslovila napřímo. Stanislav nicméně před jejich dotazy utekl na toaletu. Reportérky na něj před dveřmi WC čekaly, a když nevycházel, zkontrolovaly i kabinky. Stanislav už na nich ale nebyl. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)