Vina (2014)

Karel Klostermann. Dramatizovaná povídka. Připravil Libor Magdoň. Zvuk Hana Plecháčková. Režie Tomáš Jirman.

Účinkují Stanislav Šárský, Jan Fišar, Anna Cónová, Jiří Sedláček, Vladimír Polák, Vojtěch Šárský, Ondřej Malý a Jan Kaluža.

Připravil ČRo Ostrava v roce 2014. Premiéra 7. 2. 2015 (ČRo 2 Praha, 22:00 – 22:30 h.; 27 min.).

Lit.: anonym: Karel Klostermann: Vina. In web ČRo 2 Praha, únor 2015 (článek). – Cit.: Povídka Dědova vina, kterou v rozhlasovém zpracování uvádíme pod názvem Vina, vyšla poprvé v roce 1904 v časopisu Malý čtenář. Je zvláštní, že příběh tak temný byl určen malému čtenáři, ale Klostermanna k tomu patrně vedl zřejmý výchovný motiv vyprávění.

Pár slov o spisovateli

Karel Faustin Klostermann je spisovatel, který je bytostně svázán se Šumavou. Ve svých románech a povídkách se mu podařilo mistrně vystihnout život a tradice místních obyvatel i těsnou vazbu mezi člověkem a přírodou.

„Neumím naprosto vynalézati ani typů, ani povah, ani událostí, toho daru se mi nedostalo. Osoby, jež předvádím čtenářům, existovaly, a co vypravuji ve svých románech a povídkách, se stalo, já jsem to pouze kombinoval, uspořádal a v jakýsi celek upravil.“

Velikou pozornost přitom věnoval proměnám, kterými Šumava a její obyvatele prošli. Ať už šlo o rozpad tradiční rodiny, příchod podnikatelského živlu spojeného s velkým majetkem i krizí tradičních řemesel, nebo o ničivou vichřici, která Šumavu postihla na podzim roku 1870.

Klostermann byl jedním z nejplodnějších českých beletristů. Dílo obsáhne více než 40 svazků, a možná i tato nadprodukce byla důvodem k tomu, že náročnou dobovou kritiku v čele s F. X. Šaldou, šumavský spisovatel nijak nezaujal.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)