Povídal jeden…, Povídala jedna…, Povedená (2005)

Klement Bochořák. Tři moravská strašidelná vyprávění z nedávných časů. Z knihy Příběhy a vzpomínky po večerech sebrané vybral a připravil Tomáš Sedláček.  Režie Eva Řehořová.

Účinkují Eva Gorčicová, Jaroslav Kuneš a Vladimír Hauser.

Nastudovalo Brno v roce 2005. Premiéra 3. 7. 2005 (ČRo 3 Vltava, 11:30 – 12:00 h.; 30 min.) v cyklu Klasická povídka; 18. 1. 2020 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h.) v cyklu Klasická povídka; 8. 3. 2024 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: anonym (= Sedláček, Tomáš?): Klasická povídka: Klement Bochořák – Povídala jedna…, Povídal jeden…, Povedená… In web ČRo 3 Vltava, 3. červenec 2005 (článek). – Cit.: Povídáte si rádi? A rádi se bojíte? A posloucháte rádi strašlivé příběhy? V tom případě je pro vás několik vyprávění Klementa Bochořáka Povídala jedna, Povídal jeden tou nejlepší příležitostí. Tři hrozivé příběhy nastudovala v brněnském studiu s Evou Gorčicovou, Jaroslavem Kunešem a Vladimírem Hauserem režisérka Eva Řehořová.

Do časů večerních vesnických táček nás zavádí vyprávěnky básníka Klementa Bochořáka, které vyšly na konci 50. let pod názvem Příběhy po večerech sebrané. Co původně spirituálně orientovaného básníka přitahovalo k tématice živých a mrtvých, strašlivých trestů pro přestupníky řádu, k tomu, co nastává, vylomí-li se člověk z ustálených hodnot? Nesporně kus barokní venkovské tradice, kterou lidové vyprávěnky uchovávaly a transformovaly až do poloviny minulého století. Bochořákovy texty jsou jakoby věrnou reprodukcí těchto orálních historií. Ve skutečnosti jsou ovšem činem svrchovaně tvůrčím, oplývajícím bohatstvím jazyka i smyslem pro tajemné v přítomnosti.

Tři takové podvečerní vyprávěnky nastudovala v brněnském studiu Českého rozhlasu režisérka Eva Řehořová s herci Evou Gorčicovou, Jaroslavem Kunešem a Vladimírem Hauserem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)