Domček pre bábiky (Domeček pro panenky, 2018?)

Katherine Mansfieldová. Povídka. Režie Laco Kerata.

Čte Jana Strnisková.

Natočeno 2018 (?). Premiéra (?) 16. 4. 2018 (Rádio Litera, 21:30 h.).

Lit.: Kekeliaková, Monika – Šaráková, Lucia: Hračky (aj slovné), bábky a marionety. Téma týždňa. In web Radio Litera, 16. 4. 2018 (článek). – Cit.:  Tento týždeň bude v Rádiu Litera predovšetkým divadelno-hravý. Peter Turčík vás v Thespidovej káre zoberie do bábkového divadla medzi marionety i maňušky. Vďaka Alene Kaclerovej sa dozviete čo-to z histórie bábik. Motív bábik sa objaví aj v dráme Henrika Ibsena, v poviedke Milana Čarňanského a Jána Milčáka. Tento týždeň bude aj o hravosti v jazyku a vo vysielaní budú Pochúťky jazyka so Štefanom Moravčíkom. Určite si nenechajte ujsť poviedky novozélandskej spisovateľky Katheriny Mansfieldovej Šálka čaju a Domček pre bábiky, poviedku Jozefa Kronera Túžba hrať divadlo a rozhlasovú hru od Bulgakova Zojkin byt. S Andreou Mykýšovou Volárovou a jej hostkami sa budeme rozprávať na tému „Kdo si hraje, nezlobí, alebo deti a hračky“. Nebude chýbať ani rozprávková hra Viliama Klimáčka Smetiarske autíčko a drak. 

Úvod týždňa otvorí Katherine Mansfieldová, ktorá síce pochádzala z Nového Zélandu, no väčšinu svojho kreatívneho života strávila v Európe. Napriek svojej predčasnej smrti dala poviedkam, ktoré boli dovtedy chápané len ako podradný žáner, úplne novú tvár.V Čítaní na pokračovanie si predstavíme jej dielo Šálka čaju. Sledujeme tu život plný pretvárky a ilúzie šťastia v navonok dokonalom manželstve. Ako druhú uvedieme Mansfieldovej poviedku Domček pre bábiky. V oboch účinkuje Jana Strnisková v réžii Laca Keratu.(…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře
Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)