Její sever, Elektrický ohradník, V Bosně (2016)

Marcela Serranová. Temně laděné příběhy žen v okamžiku proměny, kdy se snaží oprostit od minulosti. Tři povídky současné chilské spisovatelky. Překlad Jana Lišková. Připravila Eva Willigová. Režie Martina Schlegelová.

Účinkují Petra Kosková, Pavel Oubram a Tereza Dočkalová.

Natočeno v Českém rozhlase v roce 2016 (21 min.). Repríza 29. 5. 2018 (ČRo 3 Vltava, 14:30 h.).

Lit.: Fleyberková, Klára: Marcela Serranová: Její sever, Elektrický ohradník, V Bosně. In web ČRo 29. 5. 2018 (anotace). – Cit.: Temně laděné příběhy žen v okamžiku proměny, kdy se snaží oprostit od minulosti. Tři povídky současné chilské spisovatelky.

Marcela Serranová (nar. 1951) je jednou z nejvýznamnějších současných latinskoamerických spisovatelek. Pochází z Chile, z umělecky založené rodiny. Dlouhá léta se věnovala výtvarné tvorbě, má na svém kontě řadu výstav a uměleckých instalací. V roce 1991 publikovala svůj první román Nosotras que nos queremos tanto (My, které se máme tak rády), který se stal senzací roku a získal cenu pro nejlepší latinskoamerický román od ženské autorky. Její další romány zaznamenaly stejný úspěch.

Kniha Sladká nevděčnice, z níž jsme vybírali, nabízí celkem dvacet různě dlouhých, tematicky nesourodých povídek. Všechny povídky však spojuje to, že jejich hlavní hrdinkou je žena. V různých životních fázích a situacích.

Mnohé texty kromě osobních dramat hrdinek odrážejí politické události a konflikty minulého i současného století, ať už jsou to náznaky diktátorských režimů, války na Balkáně, obchod s drogami, nebo společenské postavení a situace žen v zemích Jižní Ameriky.

Politické problémy života v diktátorském režimu ostatně odkrývá i krátká povídka Její sever. Text Eletrický ohradník zase ukazuje na potřebu bezpečného útočiště a na morální otázky, které může způsobovat snaha o jeho zajištění. A i třetí povídka z triptychu nazvaná V Bosně dokazuje, že se Serranová opravdu nevyhýbá vážnějším tématům.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)