Jak se rodí žal (2018)

Adam Haslett. Povídka amerického autora o lásce, vášni, smutku i ztrátě. Z knihy Tady nejste cizej. Překlad Martina Neradová. Vybrala a upravila Klára Fleyberková. Režie Dimitrij Dudík.

Účinkuje Matěj Převrátil.

Natočeno 2018. Premiéra 22. 10. 2018 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Současná povídka.

Lit.: Fleyberková, Klára: Adam Haslett: Jak se rodí žal. In web ČRo 3 Vltava, 22. říjen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Povídka amerického autora o lásce, vášni, smutku i ztrátě. Z knihy Tady nejste cizej čte Matěj Převrátil.

Pořad obsahuje vulgární výrazy a není vhodný pro děti a mladistvé.

Adam Haslett vystudoval právo na Yale Law School v Connecticutu, dnes je ale především spisovatelem. Jeho povídky vycházely v mnoha výrazných časopiseckých titulech i knižně. Některé se pak dočkaly i rozhlasového zpracování v americkém rádiu.

Čeští čtenáři se s Haslettem potkali už dvakrát. Poprvé v románu Union Atlantic, pak také ve sbírce Tady nejste cizej. Právě z ní pochází i povídka Jak se rodí žal.

Příběh jedné lásky, kterou si milenci tak úplně nechtějí dovolit, se vyvine až v dosti brutální vztah. Adam Haslett v textu ukazuje, jak zásadní je pro dítě prostředí, v němž vyrůstá, jak ho ovlivňují názory jeho okolí, jak těžké je vyrůstat bez láskyplného zázemí a smířit se s vlastní sexuální identitou. Režisér Dimitrij Dudík navíc brutalitu drsného světa na hranici dětství a dospělosti umocnil obsazením sedmnáctiletého Matěje Převrátila.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)