Hrabě (2019)

Dan Hrubý. Text českého publicisty a spisovatele z jeho rozsáhlé knihy Pražské příběhy (z malostranských zákoutí až do Jiného světa). Vybrala a upravila Klára Fleyberková. Režie Markéta Jahodová.

Účinkují Petra Špalková, Jan Vlasák a Petr Stach.

Natočeno 2019. Premiéra 7. 2. 2019 (ČRo 3 Vltava, 14:30 h). Repríza 14. 5. 2021 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Fleyberková, Klára: Dan Hrubý: Z Pražských příběhů. In web ČRo 3 Vltava, 5. únor 2019 (článek). – Cit.: Texty českého publicisty a spisovatele z jeho rozsáhlé knihy Pražské příběhy v podání výrazných hereckých osobností.  (…)

Dan Hrubý se narodil na pražském Starém Městě. A to je, možná překvapivě, jedna z nejpodstatnějších věcí, která se o něm dá říct. Minimálně v souvislosti s jeho literární kariérou. Vystudoval Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy, brzy začal psát do novin a v 90. letech nastoupil do týdeníku Reflex, kde působí i dnes.

Každý dům a každá klenba byly na Malé Straně nebo Hradčanech tisíckrát popsány, ale co se v tom kterém domě odehrálo před třiceti, čtyřiceti nebo dokonce osmdesáti či sto lety, to si nikdo nepamatuje.

Jeho hlavní vášní je ale právě stará Praha, o níž napsal už řadu reportáží a tři macaté knihy nazvané Pražské příběhy (Na cestě Malou Stranou – Cesta na Hradčany, Nový Svět a zpátky na Malou Stranu – Z Malostranských zákoutí až do Jiného Světa). Právě z nich teď vybíráme pro odpolední vltavskou Povídku.

Co se dělo za zdmi Werichovy vily? Jak žila Eva Olmerová? Jak vznikla legendární skladba Muchomůrky bílé? Pět půlhodin zavede posluchače do různých dob a různých zákoutí hlavního města a kdesi na pomezí dokumentu, reportáže a prózy se setká několik výrazných hereckých osobností pod vedením režisérky Markéty Jahodové.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)