Růže (2019)

Alena Mornštajnová. Povídka. Připravila Eva Lenartová. Zvuk Vojtěch Dluhý. Režie Simona Nyitrayová.

Účinkuje Stanislav Šárský.

Připravil Český rozhlas Ostrava, březen 2019 (23 min.). Premiéra 17. 3. 2019 v cyklu Rozhlasové listování (ČRo Ostrava).

Text in Týdeník Rozhlas 2017 a divadelní program dramatizace Hany (Národní divadlo Brno, 2019).

Lit.: Lenartová, Eva: Alena Mornštajnová: Růže. In web ČRo 17. 3. 2019 (anotace). – Cit.: Růže. Tak pojmenovala Alena Mornštajnová povídku, která nás zavede do téměř idylicky prožitého dne v Protektorátu Böhmen und Mähren. Pod vzpomínkou zalitou letním sluncem však tiše kvasí tragédie druhé světové války.

Do Valašského Meziříčí v době Böhmen und Mähren nás zavede povídka Aleny Mornštajnové Růže. Vůně mrzačených růží, která se jednoho bezstarostného letního odpoledne otiskla do paměti tehdy malému chlapci, znamenala předtuchu konce a zkázy. Ale co malí chlapci vědí o předtuchách?

Alena Mornštajnová vypráví nejen o dětské bezstarostnosti, ale také o růžových keřích, jež přežily své majitele. Autorce příběh založený na vyprávění Michaela Honeyho, který jako jeden z mála přežil Terezín i Osvětim, uvízl v hlavě při psaní jejího posledního románu Hana, a tak mu dala podobu povídky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)