O desiatich spravodlivých (O desíti spravedlivých, 2005)

Karel Čapek. Pásmo z apokryfů Karla Čapka. Překlad Marián Heveši. Připravila Jana Hevešiová. Hudební dramaturgie Elenóra Vančíková-Kapasná. Zvuk Milan Greguš. Režie Milena Lukáčová.

Účinkují Jana Hevešiová, Marián Heveši, ze záznamu Peter Karvaš. Ukázky čte Ľubomír Paulovič.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2005 (59 min.). Repríza 12. 1. 2019 (SRo 8 Rádio Litera); 12. – 18. 1. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Týždeň s Karlom Čapkom. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 8. 1. 2023 (článek). – Cit.: 9. januára 1890 sa v Čechách narodil spisovateľ, ktorý svojim širokým okruhom tém a vytríbeným citom pre dôležité maličkosti, zanechal po svojom plodnom živote nezmazateľnú stopu. Tá dodnes zasahuje nové generácie. Nebol to len spisovateľ, ale najmä nadčasový človek, čo sa na svet pozeral očami dieťaťa, no súčasne očami filozofa i vedca. Práve tento jeho vzácny presah dokázal uspokojiť náročného čitateľa až po tých najmladších. Preto sa oplatí neprestajne k nemu vracať. Pre jeho humor. Vízie a humanizmus. „Ak ste postavili vzdušný zámok, vaša práca nemusí byť zbytočná. Teraz mu ešte urobte základy,“ povedal tento novinár, básnik, dramatik, prekladateľ, kritik a prozaik niekoľkokrát nominovaný na Nobelovku za literatúru. Tento týždeň si Literu prenajal Karel Čapek. Vybrali sme pre vás jeho divadelné hry, poviedky, fejtóny i rozprávky.  (…)

Od štvrtka vás redaktorka Jana Hevešiová pozve počúvať reprízu pásma o apokryfoch Karla Čapka, O desiatich spravodlivých. Tento typ literatúry patrí k tým náročnejším, ale môže nám poskytnúť naozajstný duchovný pôžitok. Apokryfy do slovenčiny preložil Marián Heveši a reláciu začneme rozhovorom s dôverným znalcom Čapkovho diela – Petrom Karvašom. Autorka sa s ním rozprávala ešte v roku l997. Ukážky číta Ľubo Paulovič. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)