Vianočná rozprávka (Vánoční pohádka, 2019)

Selma Lagerlöfová. Pohádka.  Hudební dramaturgie Ludmila Hodulíková. Zvuk Stanislav Kaclík a Andrej Klimits. Dramaturgie a režie Beáta Panáková.

Vypráví Božidara Turzonovová.

Nastudoval Rozhlas a televízia Slovenska v roce 2019. Premiéra 28. 12. 2019 (SRo 9 Rádio Junior, 10 min.).

Lit.: Vlasková, Rozália – Dianišková, Veronika: Týždeň hojnosti. Téma týždňa. In web SRo Rádio Junior, 24. 12. 2019 (článek). – Cit.: Vianoce s Rádiom Junior. Hojnosť všetkého dobrého a užitočného si želáme po celý rok, ale na Vianoce ešte o čosi viac. Hojnosť lásky a dobrého slova želáme aj my vám a ponúkame vám ho aj v našom vianočnom rozprávkovom týždni. (…)

Úplne po prvý raz si v Rádiu Junior vypočujete aj celkom novú rozprávku od Selmy Lagerlöfovej. Vlastne, rozprávka nebude nová. Ani príbeh rozprávky. Iba samotné spracovanie. Takto sa vám prihovorí Božidara Turzonovová: „Bol raz jeden človek, ktorý vyšiel do tmavej noci, aby si požičal oheň. Chodil z domu do domu a klopal na dvere: „Dobrí ľudia, zachráňte ma“, volal. „Hľa, moja žena práve porodila dieťaťko. Musím rozdúchať oheň, aby som maličké trochu zohrial.“ Ale noc bola neskorá, všetci ľudia spali, nikto mu neodpovedal…“ Slávna švédska spisovateľka spracovala biblický príbeh o narodení Ježiška ako rozprávku, ktorú jej kedysi rozprávala stará mama. Vianočná rozprávka bude o hmotnom nedostatku a hojnosti lásky, dobrotivosti a múdrosti. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)