Satan (2020)

Hans Flesch von Brunningen. Ďábelské svádění v Kolíně nad Rýnem. Překlad Lukáš Motyčka. Režie Tomáš Soldán.

Účinkuje Miroslav Hruška.

Nastudovala Olomouc v roce 2020. Premiéra 18. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.; 26 min).

Lit.: ele: Děti a smrt, Satan nebo Žížnivci od Roberta Musila. Němečtí autoři z Moravy ve vltavské povídce. In web ČRo 3 Vltava, 20. září 2020 (článek). – Cit.:  Ernst Lothar, Hans Flesch von Brunningen, proslulý Robert Musil a další. Poslechněte si povídky německy píšících prozaiků, kteří jsou významným způsobem spjati s Moravou. (…)

Expresionista Hans von Flesch-Brunningen se narodil v roce 1895 v Brně do rodiny židovského továrníka, ale vyrůstal v Opatiji a ve Vídni, kde také po první světové válce dokončil studium práv. Později žil na Capri a v Berlíně. Před Hitlerem však Flesch-Brunningen prchá do Londýna, kde se mimo jiné stává mluvčím rakouského oddělení BBC a prezidentem PEN klubu německých spisovatelů v zahraničí. Do Vídně se vrací v roce 1963 a jeho hrob najdeme na hřbitově v Bad Ischlu.

Juvenilní povídka Satan o ďábelském svádění v Kolíně nad Rýnem je výtryskem expresionistické fantazie a svou nespoutaností i tématem připomíná Jarryho Krále Ubu. Mimořádně náročný text přímo pro potřeby vltavského vysílání skvěle přeložil germanista Lukáš Motyčka. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)