Kroupy, První, Stěna, Voda, List, Lavička, Špinavý (2020)

Marie Stryjová. Vnitřní svět dopívající dívky, která prožívá svou studentskou lásku. Autobiograficky laděné drobné povídky z cyklu Kroupy, ve kterých se autorka vrací ke svým gymnaziálním létům v Broumově. Z knihy Za hvězdou připravila Ivana Myšková. Režie Peter Gábor.

Účinkují Alena Sasínová-Polarzcyk a Sára Edelbachová.

Natočeno 2020. Premiéra 25. 11. 2020 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Myšková, Ivana: Za hvězdou. Autobiograficky laděné povídky z pozůstalosti Marie Stryjové. In web ČRo 3 Vltava, 23. listopad 2020 (článek). – Cit.: Z vnitřního světa dospívající dívky hledající životní opravdovost v odcizeném světě, na jehož podobě se nezvratně podepisuje komunistický režim padesátých let. Poslechněte si autobiograficky laděné povídky z pozůstalosti Marie Stryjové.  (…)

Prózy nepříliš známé spisovatelky a překladatelky Marie Stryjové, která svůj život dobrovolně ukončila v roce 1977, v pouhých 46 letech, postupně zpřístupňuje nakladatelství Eman. Po novele Pokojík a povídkové sbírce Mlč, z níž se na Vltavě četlo na pokračování už v roce 2007, vydalo povídkový soubor Za Hvězdou, pojmenovaný dle vrchu pískovcových Broumovských stěn s barokní kaplí Panny Marie Sněžné. Právě na Broumovsku se odehrává první část knihy, nazvaná Kroupy. Ta zachycuje autorčina gymnaziální léta. Druhá část knihy Měsíc reflektuje její vysokoškolská studia ruštiny a polštiny v Praze a následné období bezprizornosti. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)