Čajový lístek (2020)

Robert Eustace a Edgar Jepson. Detektivní povídka. Připravila Eva Lenartová. Překlad Eva Outratová.  Zvuková spolupráce Zdeněk Slavotínek. Hudba Antonín Schindler. Režie Michal Bureš.

Čte Petr Halberstadt.

Nastudoval ČRo Olomouc v roce 2020. Premiéra 19. 12. 2020 (ČRo Olomouc, 18:05 h.) v cyklu Setkání s literaturou.

Lit.: ele (= Lenartová, Eva): Robert Eustace a Edgar Jepson: Čajový lístek. In web ČRo Olomouc, 19. prosinec 2020 (článek). – Cit.:  (…) V roce 1925, kdy povídka vyšla, byl výjimečný i její amatérský detektiv – energická dcera oběti a snoubenka obviněného. Mimochodem jedna z prvních žen v této úloze. Povídka je svým způsobem jedinečná i proto, že spolupráce téměř neznámých autorů byla jen příležitostná, napsali spolu pouze tuto jedinou povídku, a pravděpodobně to pro oba byl ojedinělý výlet do světa detektivky.

Robert Eustace, který byl o celou generaci starší než jeho kolega, spolupracoval v roce 1902 na sbírce kuriózních povídek „Čarodějnice ze Strandu“ s L. T. Meadem. Eustace byl k povídkám na pomezí fantazy a detektivky přizván jako „vědecký poradce.“ Můžeme se tudíž dohadovat, že podobnou roli zastával i ve spolupráci s Edgarem Jepsonem na „Čajovém lístku.“ Není jistě bez zajímavosti, že koncem 20. let se stal také spolupracovníkem slavné Dorothy L. Sayersové. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)