Bezejmenný (2020)

Jiří Hájíček. Povídka. Dramaturgie Martina Toušková. Zvukový mistr Michal Kolář. Režie Martina Schlegelová.

Čte Pavel Oubram.

Nastudoval ČRo České Budějovice v roce 2020. Premiéra (?) 9. 5. 2021 (ČRo České Budějovice, 14:33 h.; 24 min.) v cyklu Čtení na neděli.

Lit.: Toušková, Martina: Jiří Hájíček: Bezejmenný. Příběh inspirovaný skutečnou událostí, která se stala v létě 1944 u Purkarce. I web ČRo České Budějovice, 9. květen 2021 (článek). – Cit.: V noci z 2. na 3. července 1944 došlo u jihočeské obce Purkarec k výsadku několika československých parašutistů vyslaných z Londýna. Ti měli na území protektorátu získávat zpravodajské informace a předávat je prostřednictvím radiostanice s krycím názvem Marie do Londýna.

Původním místem seskoku mělo být okolí Tábora. Mladí muži s vysílačkami ovšem nedopatřením přistáli o několik desítek kilometrů jižněji, v korunách stromů Staré obory, která se táhne od Hluboké nad Vltavou až k Purkarci.

Právě operace s krycím názvem Glucinium, která bohužel skončila dříve, než mohla začít, inspirovala českobudějovického spisovatele Jiřího Hájíčka k napsání povídky Bezejmenný. Vyšla v časopise Reportér v lednu 2020.

„Všude, kudy teče Vltava, se cítím doma,“ říkává českobudějovický spisovatel Jiří Hájíček. A jihočeské Vltavě na dohled se odehrává i několik jeho příběhů. Ať už je to román Rybí krev o osudu jedné malé vesničky, která musela ustoupit vybudování přehrady v 80. letech, nebo zatím poslední autorův román Plachetnice na vinětách, který se odehrává na Českokrumlovsku.

Pár stránek tohohle příběhu ze současnosti napsal Jiří Hájíček doslova několik kroků od Vltavy – v Českém Krumlově, v domku, kde kdysi žil a tvořil rakouský malíř Egon Schiele. A Vltava se krátce zavlní i v povídce Bezejmenný, která je jedním z posledních publikovaných textů autora. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)