Noční běžec (2021)

Jan Sojka. Povídka. Musí běžet. Nohy, paže, plíce musí pracovat, musí cítit bolest ve stehnech a v lýtkách, potřebuje vyhnat pot na povrch svého těla, potřebuje vypnout mozek nebo ho aspoň utlumit?  Připravil Dominik Mačas. Režie Vít Malota.

Účinkuje Michal Štěrba.

Natočeno 2021. Premiéra 14. 9. 2021 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.; 29 min.). Repríza 8. 1. 2022 (ČRo Plzeň, 18:04 h.) v cyklu Povídkové čtení na víkend; 23. 2. 2024 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Mačas, Dominik – Myšková, Ivana: Povídky z autorských šuplíků i knižních novinek současných českých prozaiků. In web ČRo 3 Vltava, 13. září 2021 (článek). – Cit.: Týden věnovaný povídkám současných českých prozaiků se na Vltavě opakuje každých čtvrt roku. Vybíráme pro vás texty z autorských šuplíků i knižních novinek. Na co se můžete těšit tentokrát? Nové povídky Patrika Linharta, Ivany Myškové, Kláry Vlasákové nebo Stanislavy Mikové. (….)

V době covidové se odehrává i povídka Noční běžec plzeňského básníka a prozaika Jana Sojky. Vypravěč tohoto příběhu si každý večer obouvá tenisky a běhá lampami ozářeným sídlištěm, aby unikl nespavosti a vzpomínkám. (…)

Lit.: Mačas, Dominik: Ivan Matoušek, Vratislav Kadlec, Štěpán Kučera, Petr Pazdera Payne a Jan Sojka. Povídky současných českých prozaiků. In web ČRo 3 Vltava,  21. únor 2024 (článek). – Cit.: Jak mluvit o tom, o čem se nemluví? Jak porozumět sám sobě? Kdo řídí naše cesty do jinam? Jak volit bez vůle? Povídky českých prozaiků hledají odpovědi na zneklidňující otázky… (…)

Jan Sojka: Noční běžec

Musí běžet. Nohy, paže, plíce musí pracovat, musí cítit bolest ve stehnech a v lýtkách, potřebuje vyhnat pot na povrch svého těla, potřebuje vypnout mozek nebo ho aspoň utlumit… Hrdina povídky plzeňského prozaika musí běhat, aby unikl nespavosti a vzpomínkám. Je doba covidová a jeho bývalá žena uvízla v Itálii v karanténě. O děti se tak musí postarat on sám. Každý večer si ale obouvá tenisky a běhá lampami ozářeným sídlištěm. V hlavě mu při tom běží film z jeho vlastního dětství a dospívání… Povídka ze sbírky Rodina a jiné regály.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)