Nevěsta 1/2 (2021)

Anton Pavlovič Čechov. Povídka. Připravila Eva Lenartová. Překlad Jaroslav Hulák. Zvukový mistr Zdeněk Prchlík. Režie Tomáš Soldán.

Čte Natálie Tichánková.

Nastudoval ČRo Olomouc v roce 2021. Premiéra 16. a 23. 10. 2021 (ČRo Olomouc, 18:04 h.) v cyklu Setkání s literaturou.

Lit.: anonym: Anton Pavlovič Čechov: Nevěsta. Příběh o odvaze dospět a o mizejícím světě. In web ČRo Olomouc, 23. říjen 2021 (článek). – Cit.: Provdat se, či neprovdat? Ve své podstatě hamletovskou otázku řeší hrdinka povídky Antona Pavloviče Čechova Nevěsta. Zpočátku to sice vypadá, že děvče z malého města nemá jinou možnost, než svou ruku vložit do dlaně vhodného nápadníka, ale rodinný přítel zaseje v mladé duši semínko nejistoty a pochyb.

Povídku Nevěsta napsal Anton Pavlovič Čechov v roce 1903, tedy rok před svou smrtí, a byl to jeho poslední dokončený text. Hrdinka příběhu Naďa nakonec pod vlivem svého kamaráda Saši však znenadání přijímá pro rodinu nečekaná rozhodnutí. Je to ale jedna z mála Čechovových povídek, jejichž děj není zabarven pesimistickou nostalgií v jednání některých postav, na rozdíl od Višňového sadu, který ruský prozaik a dramatik napsal ve stejném roce a kde najdeme velmi podobné motivy. A když Naďa sděluje své matce naléhavě, že chce žít, nelze si nevybavit dialogy dramatu Tři sestry z roku 1901. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)