Pomsta Nicka Cartera, soukromého detektiva (2022)

Josef Foustka. I slavný detektiv má své dny? Parodie na carterovky z pera smíchovského zubního lékaře a překladatele. Mrazivá literární kuriozita ze samizdatové edice Slovesný (co)vid. Připravil Michal Jareš. Režie Jakub Doubrava.

Účinkuje Marek Mikulášek.

Nastudovala Plzeň v roce 2022. Premiéra 14. 6. 2022 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Jareš, Michal: Pomsta Nicka Cartera, soukromého detektiva. Parodie na carterovky z pera smíchovského zubaře Foustky. In web ČRo 3 Vltava, 14. červen 2022 (článek). – Cit.: I slavný detektiv má své dny? Mrazivá literární kuriozita ze samizdatové edice Slovesný (co)vid.  (…)

Nick Carter je jedním z nejslavnějších amerických detektivů. Jeho dobrodružné příběhy hltali v sešitových vydáních čtenáři už od konce 19. století. Carterovky patřily v meziválečném období k populárnímu čtivu také u nás. Ideál neohroženého a neomylného detektiva, který Nick Carter neochvějně představoval, byl samozřejmě i vděčným námětem k parodiím. Tou nejznámější je jeho zpodobnění v komedii Oldřicha Lipského Adéla ještě nevečeřela.

Naopak prakticky neznámou parodií je povídka Josefa Foustky Pomsta Nicka Cartera, soukromého detektiva, která vyšla 17. ledna 1926 v Lidových novinách. Autor v ní Nicku Carterovi přiznává jednu slabinu – strach z ošetření u zubního lékaře. A právě ta se také stává příčinou jeho (pravděpodobně jediného) selhání.

Strach ze zubaře nezvolil Foustka náhodou, dobře totiž věděl o čem píše. Od 20. let měl na Smíchově stomatologickou ordinaci. Povídky inspirované příhodami ze své zubařské praxe vydal v roce 1942 pod názvem Hrst o zubech.

Josef Foustka patřil také mezi Pátečníky. Přátelil se zejména s Karlem Čapkem. Vedle psaní povídek i překládal a pokoušel se o dramatické texty. Námět své hry Dělo života nabídl ke zpracování svému příteli Čapkovi. Ten zprvu odmítl, pak ale v roce 1937 napsal drama Bílá nemoc. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)