Svetová čítanka – Zlaté okuliare (Světová čítanka – Zlaté brýle, 2010)

Giorgio Bassani. Úryvek z románu. Redakčně připravil Marián Grebáč.

Čte Alfréd Swan.

Natočeno 2010. Repríza 8. 11. 2022 (SRo 8 Rádio Litera, 9:30 – 9:40 h.) – 13. 11. 2022 (SRo 8 Rádio Litera, 19:30 h.).

Lit.: Šaráková, Lucia: Inakosť v nás i okolo nás. Téma týždňa. In web SRo Rádio Litera, 6. 11. 2022 (článek). – Cit.: Tento týždeň budeme hľadať rozdiely, ktoré nás spájajú. Odlišnosti, ktoré sú našou devízou, robia z nás jedinečné bytosti a mali by sme na nich stavať, nie ich skrývať. Naša téma sa bude krútiť okolo tolerancie, akceptácie a čarovných slovíčok, ktoré teoreticky ovládame, ale keď ich treba použiť v praxi, zostávame často prekvapení z množstva predsudkov v nás naukladaných. Vitajte v novom týždni na Litere, v ktorom sme si všetci rovní, slobodní, multikultúrni, pospájaní viacerými priesečníkmi. Stačí len štipka snahy porozumieť. (…)

Taliansky spisovateľ, Giorgio Bassani pochádzal z ferrarskej židovskej rodiny a až do roku 1943, keď ho zatkli za účasť v protifašistickom odboji, žil vo Ferrare. Z tunajšieho prostredia čerpal námety a inšpiráciu väčšiny svojich literárnych diel. Hrdinom jeho románu Zlaté okuliare je Athos Fadigati, významný a všeobecne obľúbený lekár. Pre podozrenie z homosexuality postupne stráca svoje postavenie a je vylúčený zo spoločnosti. Tragédia človeka trpiaceho pre svoju dvojnásobnú odlišnosť sa odohráva na pozadí postupujúcej vlny antisemitizmu v predvečer druhej svetovej vojny. Úryvok z románu číta Alfréd Swan. V roku 2010 redakčne pripravil

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)