Sanatorium pro nervově choré (2003)

Peter Altenberg. Lehce humoristické vyprávění rakouského spisovatele přelomu 19. a 20. století. Překlad Jan Hanč. Připravil Libor Magdoň. Účinkuje Tomáš Jirman. Režie Marek Pivovar.

Natočeno 2003. Repríza 26. 11. 2022 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.; 24 min.).

Lit.: anonym: Peter Altenberg: Sanatorium pro nervově choré. Lehce humoristické vyprávění rakouského spisovatele. In web ČRo 3 Vltava, 26. listopad 2022 (článek). – Cit.: (…) „Když jsem se zamiloval do mladé dívky, myslel jsem stále a stále jen najedno: kéž by ji při výletu do hor kousla do nohy zmije a já jí mohl vysát ránu, abych ji zachránil,“ píše rakouský spisovatel přelomu 19. a 20. století v jedné ze svých humoristicky laděných miniatur.  (..)

Peter Altenberg (1859–1919) byl mistrem v psaní drobných próz. Jeho vtipné, ironické i melancholické črty vynikají jemností stylu a mistrnou pointou. Zachycoval v nich své originální postřehy ze života soudobé Vídně, psal o chvilkových zážitcích, náhodných setkáních, rozvíjel do krátkého příběhu aforismy inspirované jediným nasvíceným okamžikem. Sám o svých minipovídkách mluvil jako o „extraktech života“.

Z proslulých Altenbergových „minutových románů“ na Vltavě uvádíme celkem šest: Vlastní životopis, Myš, Sanatorium pro nervově choré, Odpolední vizita, Z deníku krásné dívky ve Vídni a Dopis.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)