Vánoční hra… nejen o Vánocích (2019)

Michaela Pálka Plachká. Rozhlasová kompozice, ve které se prolínají linie slavnostní nálady Vánoc, tak jak nám ji servírují média a předvánoční akce s krásnými koledami, velkolepými koncerty a vysíláním. V kontrastu stojí osobní vyprávění kněze, pro kterého jsou právě Vánoce tím nejbolestnějším obdobím v roce, kdy si naplno uvědomuje, že je bez rodiny a sám a tím nejlepším dárkem je pro něj setkání s blízkou osobou.

Účinkují: hlas – Rostislav Novák st., kontratenor – Jan Mikušek, Piotr Olech,  housle – Matěj Vlk, viola – Ondřej Štochl, violoncello – Kamil Žvak.

Natočeno 2019. Premiéra 25. 12. 2019 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Radioateliér – PremEdice. Repríza 23. 12. 2020 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Radioateliér; 15. 12. 2021 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Radioateliér; 14. 12. 2022 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Radioateliér.

Lit.: Pálka Plachká, Michaela: Michaela Pálka Plachká: Vánoční hra – nejen o Vánocích. In web Radioacustica, 25. 12. 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vánoční hra – nejen o Vánocích je odrazem mého přemýšlení o smyslu Vánoc i o jakémsi zrání směrem k jejich podstatě. Hra má několik linií – prolíná se v ní slavnostní nálada Vánoc, tak jak ji vnímáme všude kolem nás, včetně zcela konzumního rozměru.

V kontrastu k tomu stojí osobní vyprávění kněze, pro kterého jsou právě Vánoce tím nejbolestnějším obdobním v roce, kdy si naplno uvědomuje, že je bez rodiny a sám a tím nejlepším dárkem je pro něj setkání s blízkou osobou, se kterou může být jen obyčejným a unaveným člověkem. Do hry jsem promítla i historický kontext 25. prosince v souvislosti se třemi významnými osobnostmi, pro které bylo význačné velké sebeobětování. Boží hod vánoční je totiž dnem, kdy se narodila Milada Horáková, zemřel Karel Čapek a Jozef Gabčík se chystal na plánovaný odlet do Protektorátu.

Slova kněze Pavla Moravce pak vystihují přesah těch prvních Vánoc směrem k nám, obyčejným lidem: „Ty skutečné Vánoce také nebyly načančané. Nepeklo se cukroví a nezkoušely se koledy. Nebyla to idylka s padajícím sněhem a ozdobenými stromky. Ve stáji páchl hnůj, byla zima a Josefa s Marií přepadla nejedna pochybnost, jestli je Bůh opravdu s nimi.“ A tak si na ty naše Vánoce přejme klid a mír v duši, ať už mají jakoukoli podobu. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)